Консервуйте вже зараз: чому майже вдвічі здешевшали огірки і що буде з цінами далі

25.06.2019
Консервуйте вже зараз: чому майже вдвічі здешевшали огірки і що буде з цінами далі

Консервуйте огірки, поки дешевшають. (Фото з сайта ukr.media.)

На українському ринку спостерігається надлишок огірків, що змусило виробників активно переглядати ціну.
 
 
Як повідомляють аналітики проекту EastFruit, ситуація зумовлена природним збільшенням пропозиції ґрунтових огірків, як з великих фермерських господарств, так і з літніх теплиць.
 
 
Сьогодні фермери пропонують огірки з літніх теплиць за оптовою ціною 5-6 грн/кг, що в середньому на 45 відсот­ків дешевше, ніж тижнем раніше.
 
 
Великі тепличні комбінати, незважаючи на невеликі збори, змушені були також переглянути ціни в бік зниження. Так, до кінця нинішнього тижня продажі тепличних огірків велися по 7-10 грн/кг, що в середньому на 29 відсотків дешевше, ніж у кінці минулого тижня.
 
Таку ситуацію учасники ринку пояснюють одразу декількома факторами. По-перше, пропозиція огірків із плівкових теплиць і відкритого ґрунту продовжує збільшуватися, що вкрай негативно позначається на темпах збуту продукції. Водночас великі комбінати зачищають теплиці і часто пропонують до продажу некондиційну продукцію.
 
Незважаючи на цінове зниження, сьогодні тепличний огірок в Україні коштує в середньому в 2,4 раза дорожче, ніж в аналогічний період 2018 року. А ціни на продукцію із плівкових теплиць у середньому в 2,2 раза вищі минулорічних.
 
Чи триватиме зниження цін на сезонні овочі? Навряд... У північних і центральних регіонах України (Київська, Житомирська, Чернігівська, Сумська, Черкаська та Полтавська області), на які припадає значна частина виробництва картоплі, буряку, капусти і моркви, вже понад два тижні немає опадів. Температура повітря по традиційно «овочевій» частині Україні б’є історичні рекорди, в тім числі і в нічний час, що призводить до проблем із розвитком рослин і стресу.
 
За прогнозами синоптиків, протягом найближчого тижня необхідних опадів у цих регіонах не очікується. А це може погіршити стан рослин і навіть призвести до часткової втрати врожаю. На жаль, основна частина картоплі, моркви, капусти і буряку в цих регіонах вирощується на богарі, без поливу. А отже, вплинути на ситуацію практично неможливо.
 
Певну надію городникам і картоплярам дає лише очікуване через тиждень зниження середньодобових температур повітря. Вони сподіваються, що до цього часу зміниться прогноз метеорологів і підуть дощі. Бо якщо така погода збережеться більше трьох тижнів, втрати врожаю неминучі.
 
За оцінками аналітиків EastFruit, площі під овочами так званого борщового набору і картоплею в Україні під урожай 2019 року різко розширили. Якби кліматичні умови були близькими до нормальних, то очікувалося б перевиробництво цих культур. Однак початок сезону показав, що умови поки що далекі від ідеальних.
 
Спочатку овочівники північних і центральних областей України занадто пізно змогли посадити і посіяти овочі та картоплю, тому що надлишкові опади і холодна погода в кінці квітня і на початку травня не дозволяла це зробити. Тепер же погода змінилася і опадів немає зов­сім, а температури повітря значно перевищують норму.
 
Нагадаємо, що в сезоні 2018/19 Україна різко збільшила імпорт картоплі внаслідок неврожаю роком раніше. Імпорт виріс у 3,5 раза до 19,1 тис. тонн. При цьому експорт картоплі знизився на 13% до 3,6 тис. тонн, що зробило Україну нетто-імпортером картоплі. При цьому фермери, які змогли отримати врожай у минулому сезоні, вперше за три роки добре заробили, тому що  попит на картоплю й овочі борщового набору перевищував пропозицію.