«Повернення миру в Україну — це мій пріоритет»: про що говорив Зеленський у Парижі

19.06.2019
«Повернення миру в Україну — це мій пріоритет»: про що говорив Зеленський у Парижі

Володимир Зеленський та Еммануель Макрон зустрілися вже вдруге. (Фото з сайта news.bigmir.net.)

Європа не зможе почуватися у повній безпеці, доки Росія робить вигляд, що міжнародного права просто не існує.
 
 
Про це заявив у Парижі президент України Володимир Зеленський під час свого офіційного візиту до Франції.
 
 
«І Франція, і решта наших міжнародних партнерів знають і розуміють, що болить кожному українцю. Ніхто не хоче, щоб Україна ставала пороховою бочкою, де Крим і Донбас — бікфордів шнур», — додав він.
 
Після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном Володимир Зеленський також заявив, що його головним завданням є завершення війни та повернення українських анексованих територій.
 
«Повернення миру в Україну — це мій пріоритет. Це моя позиція, як людини і як президента. Це те, з чим я засинаю та прокидаюся щодня», — наголосив Зеленський. За його словами, неможливо встановити мир військовим шляхом, бо він матиме «занадто високу ціну — в тисячі людських життів».
 
«Єдиний шлях до миру — це дипломатичний та санкційний тиск, тому я прошу його зберегти. Я сподіваюся, що цьогорічне головування Франції у G7 сприятиме цьому питанню», — сказав новий президент України.
 
Після зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном Зеленський повідомив, що зовнішньополітичні радники країн «Нормандського формату» найближчим часом зустрінуться для підготовки зустрічі лідерів. Про свою готовність до такої зустрічі заявив і Еммануель Макрон.
 
«Коли прийде час, Франція готова провести засідання «нормандського формату», щоб підтримати зобов’язання», — зауважив президент Франції.
 
Щодо конфлікту на Донбасі та врегулювання ситуації, Еммануель Макрон висловив підтримку позиції Зеленського щодо того, щоб «відновити мир, змусити зброю замовкнути та піти на шлях перемовин».
 
Нагадаємо: остання зустріч глав МЗС «нормандського формату» щодо «українського питання» відбулася 11 червня 2018 року в Берліні. А лідери чотирьох країн востаннє зустрічалися ще в жовтні 2016-го.
 
Водночас лідери обох країн заявили про відновлення переговорів у Мінському форматі. «Ми знову хочемо стати на шлях Мінського формату для того, щоб Україна повернулася до миру. Я запевняю, що я готовий підтримати вас, пане президенте, в цьому намірі й також у діалозі з Росією», — сказав президент Французької Республіки.
 
Проте переговорів із сепаратистами, як наголосив Зеленський, не буде. «Ми не готові до переговорів iз сепаратистами, ми готові діяти у Мінському форматі, ми готові у Мінському форматі продовжувати відносини й ми готові припинити вогонь», — сказав Зеленський. Президент України також нагадав, що під час засідання Три­сторонньої контактної групи 5 червня 2019 року в Мінську говорили про готовність до припинення вогню й звільнення полонених, що це першочергові речі, які повинні відбутися найближчим часом.
 
«Я думаю, що ми відновимо «Мінськ», а потім обов’язково повернемося до «нормандського формату» з паном Макроном у найближчий час. Тому що я і народ України не можемо чекати ще п’ять років, ми хочемо завершити війну», — заявив Зеленський.
 
Говорячи про санкції проти Росії, які Франція і її президент підтримують, Еммануель Макрон сказав, що не хоче допускати повного виходу Російської Федерації зі складу Ради Європи.
 
«Що стосується санкцій у Раді Європи, то насправді від цих санкцій страждає не російська держава, а громадяни Росії. Тому що приналежність РФ до Ради Європи означає приналежність до юрисдикційного простору, це означає можливість подавати позови проти російської держави», — заявив президент Франції. Він додав, що якщо Росія буде виключена зі складу Ради Європи, то все це може стати неможливим.
 
Утім це питання риторичне. Адже Росія не надто й прислухається до голосу Феміди й права взагалі. У цьому контексті Володимир Зеленський нагадав, що Російська Федерація повинна виконати рішення Міжнародного трибуналу з морського права та звільнити 24 українських моряків, які були захоплені в Чорному морі в листопаді 2018 року. Це, до речі, було б сигналом для міжнародної спільноти про те, наскільки готова Росія діяти в правовому полі.
 
Нагадаємо, з президентом Франції Еммануелем Макроном Володимир Зеленський зустрічався вже вдруге. Перша неофіційна зустріч відбувалася перед другим туром виборів, коли Зеленський перебував ще в статусі кандидата в президенти. 
 
Учора ж український лідер перебував iз візитом у Берліні, де зустрівся з головою Бундестагу ФРН Вольфгангом Шойбле. Питання припинення війни та повернення заручників і тут було ключовим. Планувалася ще зустріч із канцлером Ангелою Меркель, проте її підсумки на момент верстки номера ще не були відомі. n