Заґратована свобода слова: активісти Комітету захисту журналістів звернулись до Зеленського

19.06.2019
Активісти Комітету захисту журналістів (КЗЖ) — створеної у 1981 році неурядової організації, штаб-квартира якої базується у Нью-Йорку (США), закликали президента України Володимира Зеленського зробити свободу преси пріоритетним напрямком роботи.
 
Звернення пов’язане з тим, що впродовж останніх років кілька українських журналістів зазнали репресивних атак за свою професійну діяльність зі сторони країни-агресора Росії. 
 
У зверненні Комітету захисту журналістів акцентують зокрема на тому, що журналіст «Радіо «Свобода» Станіслав Асєєв ще й досі перебуває у полоні бойовиків в окупованому Росією Донецьку.
 
У документі за підписом виконавчого директора КЗЖ Джоела Саймона також сказано, що активісти продовжують невпинно працювати над звільненням iз російської в’язниці журналіста інформагентства «Укрінформ» Романа Сущенка.
 
Вони вже неодноразово закликали українську владу провести незалежне та ретельне розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, автівку якого 20 липня 2016 року підірвали у центрі Києва, та притягнути злочинців до відповідальності.
 
На думку представників Комітету захисту журналістів, безкарність замовників та виконавців резонансних вбивств журналістів створює негативний вплив на пресу України. Найбільш болюче це позначилося на роботі журналістів, які ведуть розслідування та порушують соціально значущі проблеми життя у різних регіонах нашої країни.
 
Неурядова КЗЖ закликає українську владу виконати міжнародні зобов’язання щодо захисту свободи преси та захисту прав усіх журналістів, незалежно від їхньої політичної приналежності або редакційної позиції.
 
У цьому контексті згадується керівник «РІА Новини Україна» Кирило Вишинський. Нагадаємо, він перебуває під арештом уже більше як 10 місяців поспіль. Під слідство за підозрою у державній зраді Кирило Вишинський потрапив у травні 2018 року. Співробітники СБУ звинувачують журналіста у створенні на території України підривної проросійської інформаційної мережі. 
 
За даними сайту «Миротворець», навесні 2014 року Кирило Вишинський працював у Криму, де з підконтрольними йому журналістами випускав матеріали, які виправдовують анексію Криму Росією.
 
Відомо, що президент Росії Володимир Путін закритим указом нагородив Вишинського нагородою РФ «За повернення Криму». Журналіст також отримав російський орден «За заслуги перед вітчизною» за так зване «об’єктивне висвітлення подій у Криму». Тож є великі сумніви, що діяльність Кирила Вишинського варто розглядати як винятково журналістську.