Соціологи запитали українців, чи підтримують вони нехтування Зеленським рішення КС щодо розпуску Ради

19.06.2019
Згідно з результатами опитування, проведеного соціологічною групою «Рейтинг», кількість прихильників дострокових парламентських ви­борів протягом останнього місяця зросла з 72% до 88%. Більшість опитаних аргументували своє рішення тим, що вважають новообраний парламент ефективнiшим, аніж попередній. 
 
Соціологи під час опитування поставили запитання і стосовно рішення Конституційного Суду. 82% опитаних вважають, що оскарження групою народних депутатів у Конституційному Суді указу Президента Зеленського про розпуск парламенту і призначення дочасних виборів є намаганням продовжити свої повноваження хоча б на декілька місяців. Іншої думки у цьому питанні лише 9% респондентів.
 
Найбільше тих, хто вважає указ про розпуск парламенту відповідним Конституції та настроям громадян — на півдні, відносно менше на заході. Найбільше підтримує розпуск парламенту електорат партії «Слуга народу», найменше — симпатики партії «Європейська солідарність». 63% вважають, що якщо Конституційний Суд визнає указ президента Зеленського про розпуск парламенту неконституційним, то вибори до Верховної Ради все одно повинні відбутися 21 липня 2019 року, як зазначено у рішенні глави держави. 20% ствер­джують, що в такому випадку вони мають пройти в плановому порядку — у жовтні цього року.
 
Поставивши пiд сумнiв рiшення Конституцiйного Суду, спонукаючи iгнорувати його, з такою ж легкiстю можна махнути на Конституцiю загалом. Чи, можливо, серед цiлого десятка правоохоронних структур, що розплодилися в Українi, хтось таки стане проти подiбних провокацiйних «замiрiв» i припинить проби конституцiйних основ «на зуб»? 
 
Проте найбільшого розголосу у цьому опитуванні набуло питання стосовно виконання рішення Конституційного Суду. Адже у респондентів запитували — «якщо Конституційний Суд визнає Указ президента Зеленського про розпуск парламенту неконституційним, то коли мають відбутися вибори до Верховної Ради?». Таким чином соціологи допустили, що рішення Конституційного Суду можна не виконувати і президент ним може просто знехтувати.
 
«Неприпустимо ставити такі запитання під час опитувань. Адже це вже спонукає громадян до того, що можна нехтувати рішенням Конституційного Суду. У такому випадку я пропоную відразу людей запитувати, «якщо у вас хтось незаконно відбере квартиру, ви звертатиметеся до суду?».
 
Зрозуміло, що самостійно ви не зможете врегулювати питання і подасте до суду, суддя винесе вирок, що квартира ваша, але сторона відповідача просто знехтує рішенням. Як ви будете діяти в цій ситуації? Ідентична історія і з Конституційним Судом. Яке б рішення не винесла Феміда — чергові чи позачергові вибори — його необхідно виконувати. Бо це закон. Усі хочуть жити в правовій державі, але нічого для цього не хочуть робити», — коментує «УМ» правозахисник Михайло Шиба.