Абітурієнти з окупованих територій зможуть вступати до вишів без ЗНО та іспитів: як відбуватиметься процедура

11.06.2019

Третій рік поспіль в Україні працюють освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

 

Завдяки їм абітурієнти з Донбасу та Криму можуть вступити до українського вишу.  

 

Працюватимуть вони у Дніпрі, Львові, Києві, Харкові, Херсоні, а також Запорізькій, Одеській та Миколаївській областях. 

 

Що потрібно для вступу за спрощеною системою?

Перш за все, від абітурієнтів вимагається заява та заповнена освітня декларація — документ, який містить інформацію про предмети, котрі вивчав абітурієнт, а також дані про особу. Згодом необхідно пройти на материковій Україні державну підсумкову атестацію з двох предметів — українська мова та історія України.
 
У школі, закріпленій за освітнім центром, абітурієнт отримує довідку, з якою складає вступний іспит з одного предмета, визначеного вищим навчальним закладом, або проходить творчий конкурс. Цю довідку після вступу до вишу кримчанину або ж вступнику з Донбасу обмінюють на повноцінний атестат про середню освіту. 
 
До Києва вступати планує  мешканець Донецька Святослав. Хлопець попросив поки не називати його прізвища, адже в розмові запевняє, що «не всі розуміють його вибір»: «Я досі не переконав батьків, що для мене це буде кращий варіант. У Києві в мене живе тітка. Проте батьки переконують залишатися в рідному місті. Скажу чесно, ніяких перспектив у Донецьку в найближчі роки я не бачу. Та і з дипломом «ДНР» я не зможу нікуди влаштуватися». Хлопець розповідає, що мову й історію вчив удома сам. «Книг для старших класів у Донецьку з цих предметів я не мав. Усе в основному з інтернету. Звісно, це не ті знання, які б хотілося мати, але сподіваюся, що їх буде достатньо для вступу», — розповідає Святослав. 
 
У середньому процедура вступу триває близько 3-4 днів, запевняють у МОН. На цей час виші надають абітурієнтам гуртожиток. Також мешканців окупованих територій першочергово забезпечують гуртожитками і на період навчання.
 
Така ситуація Святослава більш ніж влаштовує, бо розраховував жити у тітки, проте у розмові дізнався і про гуртожиток: «Я не знав, що можна буде ще й жити в гуртожитку. Це ще більше переконує мене у тому, що треба пробувати вступати саме до Києва». 

Інкогніто — з метою безпеки

Для того щоб гарантовано пройти до вищого навчального закладу на бюджетні місця за квотою, абітурієнту потрібно здати документи до 20 липня. Від минулого року в МО вирішили засекречувати прізвища абітурієнтів із тимчасово окупованих  територій та Криму.
 
У розмові Святослав запевняє, що це дуже хороша ініціатива, бо в його оточенні багато хто засуджує вибір — повернутися до України.
 
«Тут уже питання навіть не в тому, що батьки просять залишитися в Донецьку. Більшість моїх друзів навіть не знають, що я планую їхати до Києва. Не зрозуміють, засудять і назвуть зрадником «республіки». У мене ж інше бачення свого майбутнього», — говорить хлопець. 
 
Також абітурієнти з Криму та Донбасу можуть вступати до будь-якого вишу України за загальною процедурою, отримавши середню освіту екстерном у будь-якій школі на території материкової України.
 
«Освітні центри працюють в Україні з 2016 року. За цей час кількість студентів, які скористалися процедурою спрощеного вступу, суттєво збільшилася. Приміром, у 2016-му таких вступників було менше тисячі, тоді як зараз їх уже майже дві тисячі. Важливо, що, вступивши через освітній центр, жителі Донбасу та Криму зможуть отримати диплом, який визнаватимуть в Україні та світі. Загалом же ми зацікавлені в тому, щоб найбільше вступників із Криму та Донбасу навчалися в українських вишах та закладах профосвіти. І ми робимо все можливе, щоб спростити умови для вступу таких абітурієнтів. Сподіваємося, що цього року кількість таких вступників буде ще більшою», — наголосив заступник міністра освіти та науки Юрій Рашкевич.
 
Потрапити до лав вступників цього року  хоче і наш співрозмовник Святослав, тож пообіцяв, що як тільки вступить, обов’язково розкаже про процедуру та можливості навчання для переселенців у столиці. «Страх у мене є, скажу чесно. Але головне наважитись на перший крок», — додає хлопець. 
 
Нагадаємо, центри «Крим-Україна» відкрилися на базі 35 закладів вищої освіти в 8 регіонах. Центри «Донбас-Україна» діють на базі понад 40 вишів — переміщених із зони ООС або тих, які розташовані на підконтрольній Україні території Луганської та Донецької областей.