На Херсонщині сім’я з маленькими дітьми втратила будинок через наслідки негоди

11.06.2019
Страшна нічна пожежа в селі Козачі Лагері Олешківського району підняла на ноги всі служби екстреного реагування місцевого підпорядкування.
 
Як розповіли у прес-службі Головного управління ДСНС України в Херсонській області, на місце події довелося виїжджати двом пожежно-рятувальним відділенням, бригаді швидкої допомоги, фахівцям-оперативникам аварійної служби газу. Пожежу вдалося локалізувати та загасити лише за три години, на той час будинок на 80 квадратних метрів вигорів повністю.
 
Сильні опіки обох ніг i рук отримав шестирічний хлопчик, а його трирічний молодший брат постраждав від отруєння чадним газом. Дітей терміново госпіталізували до Центральної районної лікарні, а пізніше перевели до відділення Херсонської обласної дитячої клінічної лікарні. Їхньому життю та здоров’ю вже нічого не загрожує.
 
Але допомога потрібна й батькам: 36-річна мати також постраждала від чадного газу, а глава сімейства отримав сильні травми, коли виносив дітей iз палаючого будинку, але від госпіталізації відмовився.
 
Козачі Лагері через безперервні проливні зливи вже тиждень відрізано від електроенергії. Мати вкладала дітей спати при свічках і не помітила, як одна з них упала й підпалила домашні речі. Вогонь миттєво охопив сільський будинок, не залишивши сім’ї шансів на порятунок власного майна.
 
На початку літа стихійна негода накоїла багато лиха в центрі на північному заході України. Так, у Житомирській області на території агротехнічного коледжу сильний вітер трощив дерева, руйнував дахи будівель, споруд та корпусів, на шматки рвав електродроти. У Кіровоградській області неподалiк від села Шостаківка Кропивницького району величезне дерево, звалене силою вітру, перекрило рух по автотрасі.
 
Лiквiдовувати наслідки урагану довелося рятувальникам. На Херсонщині бурхливі грози влаштували справжній Армагеддон, а найсильніше від ураганного вітру з проливними зливами постраждали саме села Олешківського району.
 
У Козачих Лагерях ураган повалив близько півсотні дерев, зніс дахи п’яти десятків будівель, зокрема й з місцевої школи. Від дощу впали дахи п’яти соціально значущих об’єктів, а зламані дерева пошкодили понад півтисячі приватних домоволодінь. Майже тиждень без електроенергії залишалися села Козачі Лагері, Підстепне та Пасічник та ще шість населених пунктів на території Новокаховської міськради.
 
«Ураган, який пронісся над Херсонщиною, став справжньою катастрофою для людей, — прокоментувала ситуацію очевидець подій, журналіст телеканала «112» Яніна Лебедєва. — У селі Козачі Лагері падали стовпи, на церкві погнуло хрест, водою затопило урожай на полях. Усі люди перебувають у шоковому стані. Ніхто не уявляє, з чого тепер починати відновлювати свої будинки. Старожили кажуть, що такого не бачили ніколи! На виручку лікарням та дитячим садкам прийшли рятувальники, які забезпечили життєдіяльність людей за допомогою пересувних автономних джерел живлення, організували тимчасовий підвіз питної води. Сільська рада Козачих Лагерів змушена виділити на ліквідацію наслідків негоди близько 700 тисяч гривень, та цієї суми явно не достатньо для повного відновлення».
 
За підрахунками фахівців Херсонської обласної адміністрації, загальна сума збитків через сезон дощів у південному регіоні перевищила планку в кілька мільйонів гривень.