До УПЛ зі скандалами: «Волинь» і «Карпати» не дограли через поведінку фанатів «хрестоносців»

11.06.2019
До УПЛ зі скандалами: «Волинь» і «Карпати» не дограли через поведінку фанатів «хрестоносців»

Матч «Волинь» — «Карпати» не дограли через поведінку фанатів «хрестоносців». (Фото з сайта football24.ua.)

Уже другий рік поспіль перехідні матчі за право грати в УПЛ супроводжуються скандалами.
 
 
Минулого сезону, нагадаємо, одеський «Чорноморець» програв «Полтаві» плей-оф за місце у прем’єр-лізі, але залишився в еліті після гучного демаршу полтавчан, які розформували команду.
 
 
Цього року одесити також стали фігурантами скандалу, щоправда, через своїх фанатів. Футболісти з Південної Пальміри у боротьбі за «місце під сонцем» УПЛ поступились у Ковалівці на Київщинi місцевому «Колосу» в поєдинку з трьома пенальті. Дії арбітра не сподобались запальним уболівальникам гостей, через що гру зупиняли більш як на 10 хвилин. 
 
Таким чином, сільський клуб уперше в своїй історії піднявся у прем’єр-лігу. Зазначимо також, що команда з Ковалівки розпочала будівництво нового стадіону, а на матчі наступного сезону розглядає три варіанти — арени «Оболонь», «Динамо» та НСК «Олімпійський».
 
Ще більше емоцій було в iншому поєдинку плей-оф — у західноукраїнському дербі грали луцька «Волинь» та львівські «Карпати». Принциповості додавала й історія виступів окремих футболістів за обидва клуби — півзахисники Денис Кожанов та Младен Бартуловіч і наставник лучан Андрій Тлумак свого часу грали за «левів», а капітан «Карпат» Артем Федецький є вихованцем луцького футболу.
 
У поєдинку на стадіоні «Авангард» було все — і вишуканий удар зі штрафного, і вилучення, і пенальті, і бійка з вибіганням фанатів на поле. Матч, зрештою, так і не дограли, — вже в компенсований час його перервали «у зв’язку з масовим втручанням уболівальників ФК «Волинь». Українська асоціація футболу пообіцяла ухвалити рішення щодо цього інциденту найближчими днями.
 
«Арбітр зламав гру. Є інформація, що через таке суддівство може бути ще одна гра, але проти «Чорноморця». Нам сказали, щоб ми команди не розпускали. Тому перебуваємо в режимі очікування», — сказав після гри Андрій Тлумак.
 
«Карпати» після провального сезону в УПЛ та втрати лідерів (Швед і Папа Гуйє) все ж зберегли прописку в еліті. А «хрестоносці» за спортивним принципом поки залишаються у першій лізі. 
 
Щоправда, для «Волині», як і для «Чорноморця», ще не все завершено. Річ у тім, що «Олімпік», який посів 9-те місце у прем’єр-лізі та уник стикових матчів, не пройшов атестацію для участі в наступному сезоні УПЛ. Причина відмови в атестаті — команди донеччан U-19 та U-21 дискваліфіковані за договірні матчі, через що регламент не дозволяє основній команді виступати в еліті. Українська асоціація футболу вже розглядає апеляцію «Олімпіка».
 
Не виключено, що без атестатів можуть залишитися й деякі інші представники найвищого дивізіону. За інформацією ЗМІ, за таких умов, незважаючи на прямий виліт з УПЛ за спортивним принципом, шанси зберегти прописку в прем’єр-лізі має і київський «Арсенал». 
 
Лише після затвердження списку учасників наступного сезону в усіх лігах у цій ситуації можна буде поставити крапку. 

ТАБЛО

Перехідні матчі за право грати в прем’єр-лізі. «Колос» — «Чорноморець» — 2:0 (Гавриш, 57, 63 (обидва — пен.); перша гра — 0:0), «Волинь» — «Карпати» — 1:3 (матч перервано на 90+6 хв.; Кожанов, 43 — Кльоц, 37; Понде, 82; Мірошниченко, 90+5; 0:0).