БатуринФест «Шабля» скликає вшановувати історію з гуртами Kozak System і «Кораллі» та військовим оркестром

05.06.2019
БатуринФест «Шабля» скликає вшановувати історію з гуртами Kozak System і «Кораллі» та військовим оркестром

Вдруге на БатуринФесті «Шабля» запалюватимуть Kozak System. (Фото надане НІКЗ «Гетьманська столиця».)

Літня пора спонукає пізнавати рідний край та його історію у фестивальному форматі: із драйвом, концертами улюблених виконавців і навіть нічними дискотеками.
 
 
Вдруге кличе у червні БатуринФест «Шабля», який цьогоріч проходитиме у Гетьманській столиці 15-16 червня.
 
 
Батурин після завершеної 2008 року масштабної відбудови історичних пам’яток можна вважати одним із найкращих вітчизняних туристичних центрів.
 
 
Усі великі локації Національного історико-культурного заповідника з відвідуванням музейних експозицій з екскурсіями за день точно ретельно не оглянеш і по-новому не осмислиш.
 
Програма-максимум відвідування міста-музею: обов’язково треба скласти власну думку про Батуринську фортецю, де відвідувачів зустрічають воскові фігури гетьманів, церква, гармати і Хрест пам’яті жертв винищення міста російським військом 1708 року; розкішний палац гетьмана Кирила Розумовського і церкву-усипальницю, де залишалося його серце, музей археології Батурина та будинок судді Кочубея. 
 
А ще ж є Сейм! Ця річка визнана однією з найчистіших в Україні і створює чаруючі навколишні пейзажі. А ще в ошатному містечку Батурин із населення лише близько 2500 мешканців, працює аж два готелі.
 
У центрі відпочинку-музеї «Паруса Маклая» (так-так, із Батурином пов’язаний і той самий мореплавець Миклухо-Маклай) може розміститися до сотні людей в гарних умовах, які є не в усіх закладах навіть обласних центрів. А міні-готель «Берег» приймає гостей у дерев’яних будиночках просто біля річки. 
 
Два дні БатуринФесту «Шабля» наповнять Гетьманську столицю, яка цього року відзначає 350-ліття, музикою й активностями. Захопить із перших хвилин виступ артистів Чернігівського академічного народного хору, який відточує майстерність співів і танців понад три десятки років із часу заснування (художній керівник та головний диригент — заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур).
 
Завітає і військовий оркестр уславленої 58-ї окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського з Конотопа (командир — полковник Михайло Драпатий, диригент, начальник оркестру — старший лейтенант Євген  Батура). Музиканти виконують відомі українські та зарубіжні композиції минулого сторіччя та сучасності. Родзинкою стане виступ кавер-гурту Dagger. 
 
Хедлайнером фесту 16 червня стане відомий український рок-гурт Kozak System, який був учасником першої «Шаблі», а також минулорічного концерту «Ренесанс Незалежності» у День прапора в Батурині. Тому слухачам забезпечене звучання: «Шабля — це зброя,// Шабля — це правда,// Шабля — Козацька це сила і влада!»
 
«Біля унікальних пам’яток в історії українського державотворення гучно прозвучить головна ідея фесту «Же през шаблю маєм право», проголошена гетьманом Іваном Мазепою в Батурині 300 років тому, яка актуальна і сьогодні, — каже директорка НІКЗ «Гетьманська столиця» Наталія Реброва. — Програмою дводенного фестивалю передбачено організацію у парку «Кочубеївський» окремих інтерактивних локацій просвітницького, навчального та розважального характеру».
 
У суботу, 15 червня, відбудуться показові виступи єдиноборств сучасних козаків та концерт на рок-сцені молодіжних гуртів From Inside Out з Кролевця та «Протифази» з Бахмача. Головною подією першого дня стане Baturyn Beats Global вечірка.
 
До Батурина вперше приїде Wapapura Moving Energy — проект з південної Іспанії привезе в Україну музиканта DJ Ion Din Anina, щоб зустрітися на одній сцені з електро-фольклорним дуетом з Києва — Cloud Jam. Разом вони створять незабутню музичну ніч у стилі електро-фольку, електро-тропікал та Global Beats.
 
Найвитриваліші гості фестивалю матимуть змогу стати учасниками нічної дискотеки від DJ SaliVan Rocket-Jam з міста Кременчук.
 
Уперше в Батурині будуть виступати артисти Київської муніципальної академії естрадного та циркового мистецтва (естрадний спів, сучасний естрадний танець, пантоміма, ілюзія і маніпуляція, жонглювання). Виступатимуть рок-гурти «Новий день» (Конотоп), «Скеля» (Чернігів) та «Кораллі» (Івано-Франківськ). 
 
Окрім цього, впродовж двох днів проводитимуть екскурсії унікальними об’єктами Національного заповідника «Гетьманська Столиця» та майстер-класи, працюватимуть виставка-ярмарок майстрів народного декоративно-прикладного мистецтва; зони харчування та атракціони.
Плануйте, домовляйтесь із друзями, рідними та обов’яз­ково  приїздіть у Батурин. n