На чемпіонаті світу в Польщі українська «молодіжка» підкорила раніше нездоланну висоту

05.06.2019
На чемпіонаті світу в Польщі українська «молодіжка» підкорила раніше нездоланну висоту

Юні українські футболісти розгромили одноліткiв iз Панами й пробилися до чвертьфіналу ЧС-2019. (Фото з сайта fifa.com)

Процес переходу футболістів від молодіжного до дорослого рівня ігрової майстерності має свої особливості, з огляду на які спеціалісти просять не поспішати з далекоглядними висновками щодо майбутнього конкретних гравців, аж надто цілих команд.
 
 
І застерігають уболівальників від передчасної ейфорії, пов’язаної з появою нових футбольних зірочок.
 
 
Про те, що й юні українські футболісти, котрі в ці дні змагаються на чемпіонаті світу серед своїх однолітків віком до 20 років, також перебувають на тривалому шляху свого становлення, по ходу «мундіалю» в Польщі розповiв їхній наставник Олександр Петраков, відзначивши що в матчах за збірну в хлопців починають трястися коліна.
 
Попри наявні факти футбольної незрілості команда Петракова вже може похвалитися хорошим результатом на польському ЧС, який, озираючись на здобутки юніорських збірних попередніх скликань, узагалі має історичну вагу та цінність.
 
Змагаючись на чемпіонатах світу в 2001, 2005 та 2015-х років, українська «молодіжка» (до 20 років) щоразу зупинялася на стадії 1/8 фіналу. На нинішньому «мундіалі» наші юніори спромоглися подолати неприступну висоту, переконливо вигравши (4:1) перший поєдинок раунду «плей-оф», де суперником «синьо-жовтих» була збірна Панами.
 
Цікаво, що на шляху до чвертьфіналу команді Петракова жодного разу не довелося зустрічатися з представниками європейського футболу. У групі нашим збірникам протистояли представники Північної Америки, Азії та Африки — США, Катар та Нігерія відповідно. В 1/8 фіналу «синьо-жовтим» опонувала збірна з Центральної Америки.
 
Так само неєвропейської прописки буде суперник «синьо-жовтих» і в чвертьфінальному двобої. Перегравши в серії післяматчевих 11-метрових ударів Нову Зеландію, повпреди південноамериканського континенту — колумбійці — вийшли на побачення з українськими футболістами.
 
Загалом, до стадії «плей-оф» пробилося лише 4 команди зі Старого світу. «Дуже хотілося б, аби чемпіоном стала європейська збірна, адже я сам — тренер із цієї частини світу. Хто це буде? Можливо, і ми. Але в першу чергу нас хвилює наступна гра», — заявив після історичної перемоги в 1/8 фіналу очільник «синьо-жовтих» Петраков.
 
Щоправда, продовжувати подальший рух турнірною сіткою українській «молодіжці» буде значно тяжче, адже напередодні чвертьфінальної гри проти колумбійців табір «синьо-жовтих» залишив голкіпер Андрій Лунін, який поміж своїх колег по команді, володіючи досвідом виступів у іспанській прімері за «Леганес», виглядав найбільш досвідченим та зрілим виконавцем.
 
«Дуже важливо, аби наша «молодіжка» зіграла добре на чемпіонаті світу. Лунін — гравець основного складу і є цінним для неї. Але одразу після матчу 1/8 фіналу він має повернутися в розташування національної збірної. Це максимум, який ми могли дозволити», — напередодні матчів першої футбольної збірної України у відборі на ЧЄ-2020 проти Сербії та Люксембургу (7 та 10 червня, відповідно) заявив її очільник Андрій Шевченко.
 
Пріоритети керівництва національної Федерації футболу зрозумілі: перш за все — інтереси першої команди.
 
У попередніх планах Шевченка Лунін мав статус резервного голкіпера, котрий, як iшлося в прес-релізі ФФУ від 7 травня, «приєднається до національної збірної в разі, якщо українська «молодіжка» припинить свої виступи на ЧС-2019 у Польщі.
 
Однак травма динамівського голкіпера Дениса Бойка, котрий був дублером Андрія П’ятова, внесла серйозні корективи в травневі задуми Шевченка. І хоча йому на заміну тренерський штаб першої збірної довикликав з «Олександрії» Юрія Паньківа, без досвіду Луніна рухатися на зустріч iз Сербією та Люксембургом Шева не забажав.
 
«Дякую команді за спільний час, перемоги та емоції. Продовжувати працювати й вірити. Удачі й хорошої підготовки, аби зробити все для півфіналу», — такими словами в «Інстаграмі» попрощався з «молодіжкою» Лунін.
 
Наскільки важливою для команди Петракова була персона Луніна, покаже поєдинок проти колумбійців. Не виключено, що його від’їзд додасть молодому колективу згуртованості. Утім імовірний і зовсім інший сценарій, запобіжником для котрого повинен стати досвідчений наставник української «молодіжки».
 
Упродовж турніру він свідомо не акцентував своєї уваги на прізвищах, заявляючи, що «всі класно виконують свою роботу». «У нас немає зірок, але є добре поставлена командна гра», — наголосив Олександр Петраков.