Внаслідок війни на Донбасі отримали інвалідність до 60 тисяч людей — заступник міністра у справах ветеранів

30.05.2019
«Скажу як військовий: повернутися з війни — це ще не все. Війна не відпускає, і це має дуже жахливі наслідки. Ти можеш вціліти на війні, але, повертаючись сюди, вона, повторюю, не відпускає тебе. І ми маємо зараз дуже багато проблем психологічних, суїцидів», — сказав заступник міністра у справах ветеранів України Олександр Терещенко під час «круглого столу» в Києві.
 
Він додав, що, за даними міжнародних організацій, більше солдатів iдуть iз життя, ніж гинуть.
 
В Україні донині не існує реєстру ветеранів війн. Його створення буде одним iз перших завдань ветеранської інституції.
 
Нині, за словами Олександра Терещенка, у країні вже близько 400 тисяч учасників бойових дій на сході України. Близько 80 тисяч українських ветеранів не стоять на обліку в жодному закладі, i з цих причин про них невідомо нічого, зокрема, чи отримують вони хоч якусь медичну допомогу.
 
«Вони звільняються і фактично розчиняються в цьому житті... Це є величезною проблемою. Створення єдиного електронного реєстру дасть нам можливість робити вибірки та слідкувати за тим, щоб кожен ветеран отримав достойний соціальний пакет. Це дуже фінансово затратна стаття, але ми це зробимо обов’язково», — сказав Олександр Терещенко.
 
Ще одна вражаюча цифра: внаслідок війни на Донбасі отримали інвалідність до 60 тисяч людей. Понад 250 iз них — це чоловіки та жінки, які пережили ампутацію.
 
«Це такі самі, як я», — сказав Олександр Терещенко, який був на війні під час подій у Донецькому аеропорту та втратив обидві руки.
 
Нагадаємо, за даними Моніторингової місії ООН, у результаті зброй­ного конфлікту на сході України з квітня 2014 року до кінця 2018 року загинули від 12 800 до 13 000 людей.
 
Приблизно 3300 загиблих на Донбасі були цивільними особами, 4000 — військовослужбовцями української армії, а 5500 — підтримуваними Росією озброєними бо­йовиками. Ще від 27 тисяч до 30 тисяч осіб отримали під час конфлікту поранення.