Голосів не вистачило: як Верховна Рада відправляла, але не відправила Володимира Гройсмана у відставку

30.05.2019
Голосів не вистачило: як Верховна Рада відправляла, але не відправила Володимира Гройсмана у відставку

Володимир Гройсман: «Я поважаю будь-яке рішення Верховної Ради. (Фото з сайта ukrinform.com.)

Очікування прем’єра

Від самого ранку прем’єр-міністр Володимир Гройсман перебував у Верховній Раді. «Залишиться він на посаді чи ні?» — очільнику уряду довелося майже чотири години чекати на відповідь від парламентаріїв. 
 
Із 10-ї години ранку депутати розпочали роботу з ушанування хвилиною мовчання чотирьох загиблих членів екіпажу вертольоту Мі-8, який зазнав аварії напередодні на Рівненщині. Згодом парламент приступив до розгляду соціальних законопроектів. У результаті Верховна Рада ухвалила закон щодо надання відпустки всиновлювачам при всиновленні дітей-сиріт, позбавлених батьківського піклування.
 
Уже другим питанням парламентарії призначили генерального директора запорізької телерадіокомпанії TV5 Максима Онопрієнка членом Національної ради з питань телебачення i радіомовлення за своєю квотою. Як повідомлялося, до сьогодні у складі Національної ради з питань телебачення і радіомовлення було сім членів, хоча, згідно з законом, має бути вісім. 
 
Згодом Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби.
 
«Це важливий законопроект, який ми напрацювали разом iз Міністерством з питань ветеранів і нашими партнерами з країн НАТО. Без перебільшення, на ухвалення цього закону сьогодні чекають військовослужбовці Збройних сил України. Чому він настільки важливий? Тому що зміст цього закону відповідає курсу на створення дієвого, професійного сержантського корпусу і набуття ЗСУ взаємосумісності зі збройними силами країн-членів Альянсу», — зазначила перший заступник Голови ВР Ірина Геращенко, презентуючи законопроект.
 
Не зупинились на цьому депутати і після військового блоку. Верховна Рада ухвалила постанову про звернення до ООН та ПАРЄ: «Сьогодні ми закликаємо світ звернути увагу на те, що робиться на території Російської Федерації. Москва проводить курс на асиміляцію корінних народів і національних меншин», — сказала голова Комітету в закордонних справах Ганна Гопко під час виступу з трибуни парламенту.

Працюй, не відпустимо!

Ближче до 12-ї години голова парламенту Андрій Парубій оголошує перерву і заявляє, що за 30 хвилин депутати мають зібратися і розглянути відставку уряду. Ще зранку в кулуарах депутати від БПП та «Народного фронту» заявили, що не голосуватимуть за відставку уряду. Аргументували своє рішення тим, що країна не може залишитися без дієвого Кабінету міністрів до виборів.
 
«Ми проти відставки уряду, адже майже чотири місяці країна буде в напівкерованому стані. Цього допустити не можна. Тому ми на фракції вирішили не голосувати за відставку уряду Гройсмана», — заявив народний депутат від БПП Сергій Березенко. 
 
А от «за» відставку уряду вирішили голосувати у «Самопомочі» та «Радикальній партії». Лідер «радикалів» Олег Ляшко обґрунтував свою позицію тим, що темпи економічного розвитку України є нижчими за загальносвітові й що за три роки хорошого уряд Гройсмана для українців нічого не зробив.
 
У кулуарах Верховної Ради Олег Березюк заявив, що його фракція не підтримувала і не підтримуватиме такий уряд: «Ми — опозиційна політична сила, яка не голосувала за цей уряд. Тому, природно, нам цей уряд зберігати немає сенсу». Водночас депутат зауважив, що в будь-якому випадку нинішній уряд буде продовжувати виконувати свої обов’язки до того, як набере чинності наступний парламент. 
 
Майже годину парламент розглядав відставку уряду Гройсмана. Під час своєї промови Володимир Борисович заявив, що ніколи не тримався за посаду, тому прийме будь-яке рішення парламенту: «Я ніколи у своєму житті не тримався за жодну посаду і не збираюся триматись за посаду. З іншого боку, я завжди був відповідальним і ніколи не боявся відповідальності. Всі ці три роки я розумів свою відповідальність за справи у країні. Я можу сказати, що я поважаю будь-яке рішення Верховної Ради». 
 
Проте під час голосування у Верховній Раді таки не вистачило голосів за відставку уряду: «за» 97 нардепів iз необхідних 226. Після проваленого голосування з трибуни знову виступив Гройсман. Він поскаржився на те, що йому доводиться ухвалювати складні рішення, а також дорікнув нардепам за те, що Кабміну випало «вигрібати» за багаторічні провальні дiї попереднiх урядовцiв i рішення парламентаріїв.
 
«Ви сьогодні говорили не про Україну, для вас важливий ваш значок, ваш мандат, ваша недоторканність, а для мене важлива Україна і українці. Я хочу зустрічати на вулиці людей, які не будуть плакати, а якщо й будуть, то щоб це були сльози радості», — заявив Гройсман, звертаючись до тих нардепів, якi «кусали» його у своїх виступах.
 
Окрім цього, до Верховної Ради було внесено два законопроекти про імпічмент президенту. Ініціатор першого — заступник глави фракції «Блок Петра Порошенка», народний депутат Олексій Гончаренко. Також свій законопроект подав і президент Володимир Зеленський. Документ називається «Проект закону про особливу процедуру усунення президента з поста, імпічмент». Про це заявив представник президента у ВР Руслан Стефанчук. Він нагадав, що у ВР також є проект закону про зняття недоторканності з народних депутатів і було б непогано прийняти рішення щодо нього. 
 
І це не все. Представник президента анонсував подальші законодавчі ініціативи команди Зеленського у роботі з Радою. Зокрема, щодо відповідальності за кнопкодавство, депутатських прогулів та щодо кримінальної відповідальності за незаконне збагачення. До речі, це не вперше у парламенті депутати намагаються обмежити владу президента. На сьогодні у Верховній Раді є п’ять законопроектів від різних депутатів з ініціативою про імпічмент президенту. Нині їх буде вже сiм. 

ДО РЕЧІ

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради подання про звільнення Павла Клімкіна з посади міністра закордонних справ України, Степана Полторака — з посади міністра оборони. Третє стосується звільнення голови Служби безпеки України Василя Грицака. Крім того, у прес-службі адміністрації президента заявили, що готують матеріали про звільнення Юрія Луценка з посади генерального прокурора.