Театр ветеранів та волонтерів АТО представляє англійською сучасну обробку шекспірівської комедії

29.05.2019
Театр ветеранів та волонтерів АТО представляє англійською сучасну обробку шекспірівської комедії

Ветерани та волонтери АТО на власному прикладі показують, що не є виокремленою категорією. (Фото надане організаторами.)

На сцені Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса 30 травня перший соціальний англомовний театр ветеранів та волонтерів АТО Project W — Veteran, Volunteerand William презентує для глядачів першу виставу англійською мовою «Дванадцята ніч, або Що захочете» знаменитого Вільяма Шекспіра у сучасній обробці.
 
Незвичайну ідею придумав, ініціював та організовує Ігор Касьян.
 
«Як ви розумієте, ідея не з’являється сама по собі, щось має підштовхнути на це, — каже він. — Мене турбує слабкий імідж ветеранів АТО в країні, популізм та спекуляція військовими темами під час війни. На власному прикладі покажемо, що ветерани та волонтери АТО — це не окрема категорія людей у суспільстві! Нас не потрібно жаліти, а ми не повинні давати привід для цього! Палаючі очі, жага до життя, англійська за рік та праця на сцені... — усе це можливо, коли є мета».
 
Нагадаємо, життєрадісна та жвава комедія англійського драматурга названа на честь дванадцятої ночі після Різдва. Це заплутана історія справжнього кохання Віоли, Герцога, Олівії та Себастіана, які проходять випробування долею та гартування часом, обростаючи обіцянками та непорозуміннями, дивними переодяганнями та боязкими натяками, таємною надією та палкими зізнаннями. Дійства відбуваються на межі між ілюзією та дійсністю.
 
Вистава «Дванадцята ніч, або Що захочете» — приклад того, як зізнання в любові до життя, активізують незламність, віру, дають поштовх на долання нових викликів. Постановка нагадує про те, як потрібно цінувати кожну мить буття, зберігаючи найголовніше — людяність.
 
«Це вистава про перемогу, — каже режисер-постановник, заслужений артист України Олексій Гнатковський. — Перемогу сили духу над страхом, перемогу віри над сумнівами, перемогу щирості над фальшем, зрештою — про перемогу життя над смертю. Це вистава про перемогу любові! Я захоплююся цими «ненормальними», які взялися за, здавалося б, неможливе! Вони ніколи не грали на сцені, вони не знають англійської, вони все роблять вперше. Але вони взялися зіграти Шекспіра «Дванадцята ніч» мовою оригіналу! І вони це зроблять! Вони — як малі діти, які безмежно вірять у свою гру і цим змінюють світ. Вони показують «дорослим», які ті смішні... Вони доводять, що немає нічого неможливого. Вони показують, що героєм потрібно бути кожного дня і у всіх своїх справах. Це люди, яким НЕ байдуже. Це вистава-приклад, вистава-заклик до дій, вистава-маніфест щирості, наївності та добра!»
 
Project W Veteran, Volunteer and William — це соціальний проект Сучасної школи англійської мови English Amon People, громадської організації «Елеос-Україна» та Івано-Франківського академічного обласного музично-драматичного театру імені Івана Франка.
 
Проект підтримує відомий український актор та режисер кримськотатарського похо­дження, заслужений артист АР Крим Ахтем Сеітаблаєв, який упевнений: «Це неймовірна  ідея ветеранів реабілітуватися після війни, відкрити в собі творчий шлях через постановку театральної п’єси англійською мовою».