Не шубами єдиними: народні депутати обирають між бізнесом і захисниками тварин

29.05.2019
Не шубами єдиними: народні депутати обирають між бізнесом і захисниками тварин

Хутрове виробництво в Україні поки що конкурентоздатне.

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин не підтримає прийняття Верховною Радою проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення правового регулювання хутрового виробництва в Україні».
 
 
Про це повідомив заступник голови комітету Олександр Бакуменко. За його словами, цей закон, по-перше, має ознаки дискримінації окремих видів господарської діяльності, що порушує Конституцію України, а також запроваджує надмірне та необґрунтоване адміністративне навантаження на бізнес.
 
 
По-друге, прийняття зазначеного проекту закону матиме низку негативних наслідків економічного, соціального та екологічного характеру не лише для сільського господарства, а й для економіки України в цілому.
 
«Прийняття закону 10019 тягне за собою посилення соціальної напруги у сільській місцевості внаслідок втрати працівниками своїх робочих місць та зростання ризику подальшої трудової міграції за межі України; повну залежність українських споживачів від імпорту сировини для легкої промисловості та готової продукції; скорочення українського експорту (оскільки всі 100% продукції експортується до ЄС) та зменшення валютних надходжень в Україну щонайменше у сумі $70 млн./на рік; втрати бюджету за рахунок недоотримання податкових надходжень; погіршення інвестиційного іміджу України, а також необхідності здійснення виплати компенсації іноземним інвесторам у сумі, яка, за попередніми оцінками, складає близько 310 млн./доларів США; погіршення стану екосистеми внаслідок виникнення проблеми належної утилізації 40 тис./тон на рік відходів птахофабрик та рибопереробки», — повідомив він.
 
Прийняття даного законопроекту сприятиме розвитку звірівництва в інших країнах, на сьогодні 22 країни Євросоюзу займаються звірівництвом. Серед країн-членів ЄС лідерами у цій сфері є Данія, Польща, Нідерланди, Швеція, Норвегія, Фінляндія, Литва, Латвія, Греція, Іспанія, Італія, Франція, Бельгія, Болгарія.
 
Серед розвинених країн, які не входять до складу ЄС, лідерами із виробництва хутра є Канада  та США, а також Росія і Білорусь.
 
Нагадаємо, що Комітет Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин 18 грудня 2018 року прийняв рішення підтримати роботу вітчизняних звірогосподарств з виробництва хутра за умови дотримання вимог законодавства з недопущення забруднення навколишнього середовища і захисту тварин від жорстокого поводження.