Гра Гройсмана: що збирається робити Прем’єр-міністр після відставки

24.05.2019
Гра Гройсмана: що збирається робити Прем’єр-міністр після відставки

Очільник уряду Володимир Гройсман подав заяву про відставку під час засідання уряду в середу, 22 травня.
 
 
Про своє рішення піти з посади він оголосив у понеділок, одразу після інавгурації Президента Володимира Зеленського.
 
 
Останній дорікнув урядовцям «шокуючими тарифами, принизливими зарплатами і пенсіями, болючими цінами, неіснуючими робочими місцями», а також «міфічними дорогами, які ремонтуються тільки у чиїсь бурхливій уяві».
 
Та порадив «узяти аркуш, ручку і звільнити свої місця». Негативна оцінка діяльності уряду з вуст нового очільника держави вочевидь стала повною несподіванкою для Прем’єра, адже після другого туру виборів Гройсман зустрічався з Володимиром Зеленським.
 
«Це була перша зустріч і перше знайомство», — розповів Гройсман журналістам. Він обмінявся з Зеленським своїм баченням ситуації й у нього склалося «абсолютно нормальне враження» про обраного Президента.
 
Та додав, що його уряд працюватиме і за нового Президента, а дострокових виборів у ВР він не очікує. Та не так сталося, як гадалося — у Президента було своє бачення ситуації. Амбітний Гройсман до поради дослухався — взявся за ручку і аркуш... 
 
Прем’єр наголосив, що не тримається за посаду і йому «не соромно, як ми реагували на виклики кризи».
 
«На сьогодні країна у доброму стані. Маємо валютні резерви понад 20 млрд. доларів. Ми провели реформу децентралізації, збільшили місцеві бюджети, втричі підвищили мінімальну заробітну плату», — додав він. 
 
Яку гру затіяв сам Прем’єр, не є таємницею: він має намір потрапити до парламенту і сформувати в новому скликанні «команду професіоналів». 
 
«Привіт, дефолт! Хочеш узурпувати владу — готуйся за все відповідати! Зе потягнув ковдру, Гройсман відпустив її, — відреагував на відставку глави уряду політолог Володимир Цибулько у «Фейсбуці». — Зеленський тепер має перекласти відповідальність за економічний стан на свою невловиму команду. Адже Гройсман як зрілий політик, котрий не тримається за крісло, точно знає ціну своїм рішенням, тому він — єдиний, хто не боїться і пішов на пряму конфронтацію з командою Зеленського в економічній площині».
 
Експерт додав, що «при Гройсмані економіка зростала 12 кварталів поспіль».
 
«І тепер, у рік колосальних виплат боргових зобов’язань, виклики, які постають перед Зеленським, — не провалити переговори з МВФ, де у Гройсмана завжди була сильна позиція, тобто не допустити дефолту й не дати Коболєву підняти ціну на газ iз червня. Тут Зе настільки обнадіяв виборця, що політичний дефолт його команди теж проглядається за економічним. Зараз до Києва приїхала місія МВФ. Якщо не буде підписано меморандум, ми можемо ввійти в дефолт восени, і вибори не будуть тим клапаном, котрий спустить пару громадянського невдоволення», — додав Цибулько.