Раки масово тікають з отруєних відходами річок Хомора та Случ

21.05.2019
Раки масово тікають з отруєних відходами річок Хомора та Случ

Навіть раки кинулися врозтіч з отруєних «вінцем творіння» Случі та Хомори (ілюстративне фото)

У Новограді-Волинському на Житомирщині відбулося велелюдне віче з приводу забруднення місцевих річок. Верховна Рада має невідкладно включити до порядку денного та ухвалити постанову «Про подолання негативних наслідків екологічної ситуації в басейні річок Хомора та Случ на окремих територіях Хмельницької та Житомирської областей».
 
Викиди небезпечних відходів із місцевих підприємств у водяні артерії регіону продовжуються не один рік. У підсумку масово гине все живе в цьому басейні. Проте у відповідях компетентних інстанцій на скарги, які приходять останнім часом, усе нормально, у межах санітарних норм.
 
Ще на початку весни місцеві мешканці зібрали 25 тисяч підписів із вимогою ухвалити постанову Верховної Ради, яка б зобов’язала уряд і Президента оголосити тут територію надзвичайної екологічної ситуації. «Минуло півтора місяця від часу реєстрації документа, але Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, на жаль, так і не розглянув це питання», — зауважує уродженець цих місць, парламентарій Володимир Литвин, якого житомиряни попросили вплинути на ситуацію. Щоб підкреслити ступінь забруднення Хомори і Случі, він наводить за приклад масову втечу з них на сушу річкових раків, змушених, аби вижити, шукати нові місця для проживання. 
 
Винуватцями забруднення органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та місцеві мешканці вважають у першу чергу ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна» та КП «Полонне тепловодопостачання», розташовані в Хмельницькій області.
 
Депутати Новоград-Волинської районної ради не раз надсилали звернення до Президента, Прем’єр-міністра, Генерального прокурора, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства охорони здоров’я щодо екологічної ситуації у вказаних регіонах.
 
Зрештою, Державна екологічна інспекція України за результатами перевірок та на підставі здійсненого інструментально-лабораторного контролю відібраних проб води таки виявила порушення вимог природоохоронного законодавства. Не раз виносилися приписи департаменту екології та природних ресурсів Хмельницької обласної державної адміністрації про анулювання дозволу на спеціальне водокористування, виданого ТОВ «Понінківська картонно-паперова фабрика — Україна», а також Держвод­агентству України.
 
Триста тисяч місцевих мешканців вважають, що 15 тисяч квадратних кілометрів, прилеглих до отруєних річкових басейнів, потрібно оголошувати зоною надзвичайної екологічної ситуації. Імітація розслідування продовжується, але фактично протягом трьох років нічого не зроблено.
 
Тому природозахисники закликають включити до порядку денного засідання ВР давно подану постанову і розглянути її в сесійній залі. Це можливо навіть без висновку комітету. Адже, згідно з регламентом, якщо комітет протягом місяця не розглянув постанову, Верховна Рада має право самостійно визначитися з цього питання.