«Загроза» в нашій кишені: США запровадили надзвичайний стан у телекомунікаційній сфері

17.05.2019
«Загроза» в нашій кишені: США запровадили надзвичайний стан у телекомунікаційній сфері

Очільник концерну Huawei Го Пін судитиметься з урядом США

Президент США Дональд Трамп у середу, 15 травня, підписав указ про запровадження надзвичайного стану в сфері телекомунікацій та заборону на використання американськими компаніями телекомунікаційного обладнання, яке виробляють фірми, що становлять загрозу «національній безпеці, зовнішній політиці та економіці» країни.
 
В указі не вказані конкретні компанії, й у Білому домі стверджують, що він не спрямований проти певних фірм i держав, проте спостерігачі вказують, що цей документ підготував ґрунт для повної відмови США від ділових контактів iз китайським телекомунікаційним концерном Huawei, повідомляє агенція «Франс Пресс».
 
Як зазначається у президентському документі, застосування інформаційних та комунікаційних технологій, які розробили та контролюють особи, що підпадають під юрисдикцію «іноземних суперників» США, розширює можливості для використання цими агентами вразливих місць зазначених систем.
 
Того ж дня стало відомо, що міністерство торгівлі США внесло Huawei та ще 70 пов’язаних iз китайським концерном підприємств до списку організацій та осіб, стосовно яких діють заборони чи обмеження. Цей крок ускладнить Huawei придбання виробленого американськими компаніями технологічного  обладнання.
 
Телекомунікаційний гігант Huawei став головною мішенню Вашингтона в американсько-китайській торговельній війні. Нагадаємо, що у США неодноразово заявляли, що Huawei занадто сильно пов’язаний з урядом КНР, тому адміністрація Трампа наполягала на відстороненні китайського концерну від робіт із запровадження мереж 5G.
 
США вважають, що Huawei може використовувати своє обладнання для отримання і передачі розвідувальної інформації китайському уряду. Обмеження на використання у держструктурах обладнання компанії були запроваджені у США з міркувань безпеки 2018 року. У серпні минулого року Трамп підписав указ, який заборонив урядовим відом­ствам США використовувати обладнання, вироблене Huawei та іншою китайською компанією — ZTE.
 
Заборона, запроваджена США, також позбавляє американські держструктури права укладати контракти, надавати субсидії або кредити третім сторонам, які купують обладнання або послуги Huawei. Американська влада також звинувачує Huawei в наданні заборонених фінансових послуг Ірану в обхід американських санкцій і спробах перешко­джати здійсненню правосуддя у ході розслідування цих порушень у США. Разом iз Huawei у чорний список потраплять ще 70 пов’язаних iз нею компаній.
 
Коментуючи американські обмеження, гендиректор китайської компанії Го Пін сказав: «Huawei може принести в Сполучені Штати передові технології і допомогти побудувати кращі мережі 5G». Він зазначив, що обмеження його бізнесу в США зашкодить лише американським споживачам і компаніям. Го Пін також додав, що компанія зазнає збитків у результаті застосування проти неї «неконституційних» обмежень, які перешкоджають розвитку здорової конкуренції.
 
Відтак китайський телекомунікаційний гігант Huawei у четвер, 7 березня, подав до суду на уряд США через запроваджену заборону на використання обладнання компанії американськими державними структурами. «Конгрес США багаторазово не зміг надати будь-яких доказів, аби обґрунтувати запроваджену на продукти Huawei заборону», — заявив Го Пін, коментуючи позов концерну до суду. 
 
Експерти кажуть, що ці кроки, ймовірно, погіршать і без того напружені стосунки між США і Китаєм. 

А ТИМ ЧАСОМ...

США також чинять тиск на своїх союзників, щоб ті не допускали Huawei до побудови мереж наступного покоління 5G на своїй території. Єврокомісія ще 26 березня запропонувала країнам-членам спільний підхід щодо запровадження в ЄС мобільного зв’язку п’ятого покоління (5G). При цьому ЄК проігнорувала заклик США заборонити використання обладання, виробленого китайською технологічною компанією Huawei, при спорудженні мереж 5G у Європі.
 
Натомість Єврокомісія закликала країни-члени до кінця червня оцінити кіберзагрози, що можуть стосуватися інфраструктури 5G на їхніх внутрішніх ринках. Згодом цю інформацію має бути поширено серед країн Євросоюзу з метою спільної розробки заходів боротьби з ризиками, що стосуються кібербезпеки в об’єднанні. ЄС має завершити оцінку ризиків до 1 жовтня, щоб підготувати рекомендації країнам-членам. Ці кроки «допоможуть нам створити спільний підхід до захисту критичної цифрової інфраструктури Європи», зазначив єврокомісар iз питань безпеки Джуліан Кінг.