На Донеччині у Веролюбівці внаслідок вибуху на городі загинув літній чоловік

14.05.2019
За даними прес-центру Операції Об’єднаних сил станом на ранок 13 травня, впродовж попередньої доби окупаційні російські віська 16 разів порушили режим припинення вогню.
 
Обстріли українських територій вели з гранатометів різних систем, великокаліберних кулеметів, стрілецької зброї. Було зафіксовано також застосування заборонених Мінськими угодами мінометів калібру 120 мм.
 
У зоні відповідальності оперативно-тактичного угруповання «Схід» найбільше під вогонь противника потрапили Авдіївка та Гнутове.
 
Обстріляні також Кам’янка, Новотроїцьке, Талаківка, Богданівка, Старогнатівка та Гранітне. За інформацією оперативно-тактичного угруповання «Північ» позиції наших захисників були обстріляні тричі: поблизу населених пунктів Кримське, Новотошківське, Зайцеве.
 
На жаль, унаслідок обстрілів двоє військовослужбовців Об’єднаних сил отримали поранення, один воїн травмований після  вибуху ворожої мінометної міни. На обстріли противник отримав адекватну відповідь. За попередньою інформацією, ворог втратив дві бойові одиниці особового складу.
 
На жаль, війна забрала життя цивільної особи. Трагедія сталася неподалік лінії зіткнення, у селі Віролюбівка Костянтинівського району Донецької області. ДМНС повідомила, що 12 травня на городі біля одного з приватних будинків стався вибух.
 
Загинув 71-річний чоловік. Піротехнічні підрозділи служби зі складу Об’єднаних сил упродовж минулого тижня обстежили 64 гектари території Донеччини та Луганщини, вилучено та знешкоджено 74 вибухонебезпечнi предмети.
 
Рятувальники наголошують: у разі виявлення підозрілих предметів слід негайно викликати фахівців. Самостійні дії можуть призвести до трагічних наслідків.
 
За даними української сторони Спільного центру з контролю й координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін, збройні формування Російської Федерації зосереджують десятки одиниць танків, гаубиць i зенітні ракетні комплекси з порушенням ліній відведення та постійних місць зберігання, посилюють лінію оборони.
 
Зокрема, йдеться про виявлені представниками Місії ОБСЄ реактивні системи залпового вогню, переміщення бронетехніки на південь від Тернового та нові вириті траншеї на окупованій території.
 
БПЛА Місії виявив 10 травня нові бетонні укриття на південь від Слов’яносербська і нещодавно вдосконалену систему траншей (протяжністю близько 100 м). Також зафіксовано 5 нещодавно виритих траншей у полі на північний схід від Новогригорівки.
 
За словами екс-командувача Операції Об’єднаних сил Сергія Наєва, на території ОРДЛО перебуває 35 тисяч російських військових та їхнiх поплічників, ще 40 тисяч зосереджено в окупованому Криму.
 
«В ОРДЛО росіяни обіймають усі керівні військові посади та входять до складу підрозділів так званої точкової дії. Спецпідрозділи, інструктори з Росії. Їх там загалом від 2 тисяч 100 до 2 тисяч 300 осіб, у лавах «армій» перебуває близько 11 тисяч російських громадян, решта особового складу — місцеві мешканці», — зазначив Наєв. 

СТИМУЛИ

Отримавши премію за знищену техніку противника, бійці 93-ї бригади купили собі безпілотник. Про це в інтерв’ю телеканалу «1+1» розповів екс-командувач Операції Об’єднаних сил Сергій Наєв. За кожну знищену одиницю військової техніки противника бійці отримують матеріальну винагороду. За словами генерала, за підбитий «УАЗ» окупантів бійці отримали премію в 12 тисяч гривень.
 
«На ці гроші безпілотник не купиш, — розповів Наєв, — тому я преміював бригаду додатково 36 тисячами гривень. І буквально вчора мені надсилають фотографію — командир зараз перебуває у відпустці і купив апарат, і на фото стоїть задоволений із безпілотником».