Утилізація відходів із вмістом ртуті під Харковом: що показали перевірки

14.05.2019
Мішки з лікарськими засобами, ртутні лампи, розлиті реактиви і гори будівельного сміття — таку картину побачили активісти-екологи та харків’яни, забажавши ознайомитися з роботою переробного підприємства «Харків Еко».
 
На місцевій вулиці Лодзінській, 7-А передбачено зведення підприємства з переробки ртутних відходів і виготовлення ртуті. Щорічно тут планують виготовляти більше двох тонн небезпечної речовини. Неподалік від цього місця розташована школа, два супермаркети, готель, веломагазин і ще низка різних підприємств.
 
Однак це не завадило депутатам міськради на останній сесії продовжити оренду землі підприємству «Харків Еко» ще на п’ять років. Хоча депутатам переконливо нагадували, що в екологів і місцевих жителів є чимало претензій до означеної фірми, в міськраді тільки пообіцяли проконтролювати, щоб підприємство не просто брало, а й утилізувало відходи.
 
Щоправда, рішення ухвалювали не одноголосно. Ігор Черняк, депутат міськради, наприклад, вважає, що поводитися так неприпустимо: «Це небезпечна діяльність на території міста Харкова. Якщо є інвестор і він хоче займатися цією справою, треба зробити все можливе, щоб вона проводилася не там, де живуть люди і де в радіусі двох кілометрів розташовано п’ять шкіл і три дитячі садки».
 
На територію «Харків Еко» паралельно з активістами встигли виїхати з перевіркою і представники міськради. Розповідають, що тут абсолютно безпечно і ніяких штрафів виписувати не знадобилося. А прилегла територія, відзначають, не є в їхній компетенції. 
 
Керівництво «Харків Еко» тим часом стверджує, що роботи з очищення продовжуються згідно з отриманими рекомендаціями. Але екологи зміни стану прилеглої території помічають уже зараз. І зазначають, що робота, яка проводиться, — неефективна. Адже наявна техніка просто перекопує місцевість замість того, щоб вилучати небезпечні предмети. А ще громадські активісти фіксують, як біля підприємства продовжують з’являтися нові гори сміття.
 
Як розповів Сергій Шапаренко, голова ради екологічної групи «Печеніги», вони виявили на одіозному місці й ті самі ртутні лампи, що лежали на майданчику за попередніх інспекцій, так і нові «надходження». Деякі — вивернуті разом із перекопаною землею під час умовного прибирання. Тобто які ртутні сюрпризи там іще залишаються під землею, можна тільки здогадуватися.
 
Всерйоз непокоїть екологів і кіптява, яка поширюється від переробного заводу. Адже теоретично її взагалі не повинно бути. Бо процес спалювання при температурі понад тисяча градусів виділення диму, який є надзвичайно шкідливим для здоров’я, не передбачає. Ці фактори, на їхню думку, дають підстави вважати, що переробляються ті небезпечні речовини, які опинилися на переповненому звалищі, неналежним чином.
 
«Таблетки, тару з-під таблеток, якісь каністри з-під хімреактивів, діжки з-під хімреактивів, медичні відходи післяопераційні, якісь хімікати різнокольорові — червоні, жовті, сині... В прин­ципі, весь перелік відходів, що їх обіцяє утилізувати «Харків Еко», тут ми знаходимо», — розповів голова ради екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко місцевому телеканалу. 
 
Звісно, активісти можуть лише бити в набат щодо нехлюйського кавардаку, в якому перебувають небезпечні ртутні відходи на території одного з найбільших міст України. А стежити за станом прилеглої території та вживати заходів, аби убезпечити місцевих мешканців, тим часом уповноважені поважних п’ять інстанцій: Екоінспекція, Департамент екології області, міськрада, Держспоживслужба і поліція. Чому не вживають?.. n