Культурна місія: відновлена Українська республіканська капела на відреставрованому паротязі прямує на захід

08.05.2019
Культурна місія: відновлена Українська республіканська капела на відреставрованому паротязі прямує на захід

Хор NOW Кредо.

У Празі 11 травня у палаці «Жофін» (Slovansk  ostrov 226, Praha 1) відбудеться перший закордонний виступ новоствореної Української республіканської капели (УРК) NOW Кредо у рамках закордонного турне країнами Європи та Америки.
 
 
Гастролі капели є частиною проекту «Через культурну дипломатію до економічної незалежності України» з нагоди 100-річчя від дня підписання Симоном Петлюрою Наказу уряду Української Народної Республіки про створення Української республіканської капели (УРК) під керуванням Олександра Кошиця.
 
 
Саме завдяки гастролям УРК в 1919—1924 роках 17 країнами Європи та Америки українська пісня «Щедрик» в обробці Миколи Леонтовича стала всесвітньо відомим гімном Carol of the Bells. 
 
У Києві 7 травня на Центральному залізничному вокзалі відбулися проводи капели NOW Кредо. Спеціально до цієї події Укрзалізниця закінчила реставрацію історичного Паротяга серії Л, який подали на першу платформу вокзалу.
 
Він довезе хористів до Ужгорода. В історичній реконструкції також використали залізничний дзвін Київського вокзалу кінця XIX століття з музею Південно-Західної залізниці.
 
Сучасну Українську культурну армію (так Петлюра називав УРК) проводжав Оркестр почесної варти Окремого Київського полку Президента України. У проводах та історичній реконструкції задіяли 140 артистів.
 
Нагадаємо, у грудні 2018 року на Донеччині відбувся всеукраїнський хоровий конкурс «ЩедрикФест». Переможцем тоді став хор «Кредо», на базі якого і було створено Українську республіканську капела NOW Кредо в складі 82 хористів із різних куточків України.
 
Символічно, що автор «Щедрика» — український композитор Микола Леонтович — із 1904 по 1908 роки працював учителем співу в залізничному училищі станції Гришине (зараз місто Покровськ Донецької області) і створив там перший в Україні робітничий хор саме з працівників паровозного депо. У 1919 році УРК вирушала у закордонне турне саме з залізничного вокзалу Києва.