В Україні подешевшав газ для населення: на скільки і як надовго

07.05.2019
В Україні подешевшав газ для населення: на скільки і як надовго

Фото з сайта espreso.tv. (Дешевший газ в Україні ще не означає дешевшої «комуналки».)

Із позавчорашнього дня пересічні українці платитимуть менше за газ. Промислові споживачі — навпаки, більше.

 

На думку представників виконавчої влади, подібна цінова «рокіровочка» узгоджена з Міжнародним валютним фондом і не несе у собі жодних загроз для фінансової системи держави.

 

Українці тим часом сподіваються на зменшення комунальних послуг, але рішення із цього приводу наразі не ухвалено.

 

Натомість вже з 1 травня діє постанова, за якою боржники за комунальні послуги платитимуть пеню…

Битва постанов

За дорученням Кабінету Міністрів України НАК «Нафтогаз України» розробила новий механізм визначення регульованої ціни, який дозволяє не тільки уникнути підвищення вартості газу для населення та теплової генерації з 1 травня 2019 року — як планували раніше, а й зменшити її до рівня 8 тис. 247 грн. за тис. кубометрів.
 
За попереднім планом, як відомо, газ мав подорожчати до 9 тис.717 гривень за тис. кубів.
 
У прес-службі пояснили особливості нового механізму: якщо ринкова ціна для промислових споживачів є нижчою за встановлену постановою уряду №867, ціну газу для населення також знижують. Якщо ж ринкова ціна для промисловості перевищує встановлений урядом рівень, то ціна газу для населення залишається без змін. 
 
Шлях до сьогоднішнього здешевлення, треба сказати, виявився тернистим. Спочатку вся країна спостерігала за суперечкою двох головних дійових осіб цього дійства: голови «Нафтогазу» Андрія Коболєва і Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.
 
Перший заявляв, що зниження ціни на газ для населення неможливо, другий наполягав на врегулюванні цін, пригрозивши топ-менеджеру відставкою і натякаючи на  величезну зарплату та преміальні Коболєва.
 
«Нафтогаз» спочатку затято відмовлявся від нового механізму, апелюючи до повного скасування спецзобов’язань, закріплених у документі №867.
 
Але у квітні нинішнього року Кабмін ухвалив іншу постанову, №293, яка вимагала від «Нафтогазу» нижчих цін. Коболєв заявив, що він цю постанову виконувати не буде, що вона суперечить попередньому документу, постанові №867.
 
Утiм потім Кабмін усе ж «дотиснув» «Нафтогаз», і наступного дня після другого туру президентських виборів сторони оголосили про зменшення ціни через падіння котирувань на зарубіжних енергетичних біржах.
 
Ситуація ж для промислових споживачів наразі спостерігається діаметрально протилежна: у травні ціни на газ зростуть на 5,2-11,5% у залежності від обсягів закупівлі та умов оплати. І становитимуть від 6 тис. 299 до 6 тис. 948 грн.
 
Така сума вказана без рахування ПДВ та витрат на його транспортування магістральними та розподільними трубопроводами. Таким чином, до цієї цифри необхідно додати ще від 1 тис. 259,80 до 1 тис.389,60 грн.

Тридцять днів дешевого газу

«Ціни, встановлені в постанові КМУ №867, фактично будуть функціонувати як стеля на природний газ для населення до кінця цього року. Це відповідає меті ринкового ціноутворення на природний газ для всіх категорій споживачів, і, таким чином, відповідає нашим зобов’язанням за програмою, підтримуваною МВФ», — прокоментувала міністр фінансів Оксана Маркарова, наголосивши, що постанова уряду №293 дасть змогу новою ціною на газ для населення відповідати рівню цін, що утворилися на ринку, i що відповідає меті переходу до ринкового ціноутворення.
 
За її словами, жодних ускладнень у діалозі з МВФ бути не може, адже тариф на природний газ, який використовують домогосподарства, повинен стати повністю ринковими.
 
У команді новообраного Президента України Володимира Зеленського проблему здешевлення газу бачать по–своєму.
 
За словами спікера штабу Володимира Зеленського Дмитра Разумкова, новий глава держави обдумує про доцільність видання свого першого указу, який би призупинив рішення Кабінету Міністрів про підвищення ціни на газ.
 
«Це питання зараз на обговоренні, в тому числі серед експертів. І наскільки я розумію, це один iз реальних можливих механізмів знизити тарифи в країні», — заявив Разумков.
 
Проте найцікавіше питання: чи платитимуть після здешевлення газу українці менше за комунальні послуги? З одного боку, для цього є всі передумови: ціна газу в тарифі на тепло і гаряче водопостачання становить 70-80%. Останній раз газ дорожчав у листопаді 2018 року, на 23,5%. Одразу після цього тепло і гаряча вода подорожчали у Києві на 22%.
 
Але на шляху до здешевлення є підводні камені. Один із них — механізм цінотворення комунальних тарифів. Тобто, тарифи затверджує своїм рішенням Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП).
 
Наразі ж тарифи діють і з боку НКРЕКП жодних заяв про намагання переглянути тарифи на опалення і гарячу воду не надходило. 
 
Тим паче наближається літо, а у літній період в Україні відключають опалення, а часто — і гарячу воду. Зрештою, і нинішнє зниження ціни газу є надто невелике, щоб можна було говорити про суттєве падіння тарифів. Щоб воно було відчутним для населення, ціну на газ потрібно знизити хоча б на третину. 
 
З іншого боку, вже у червні газ для населення, ймовірно, подорожчає. Причина проста: «Нафтогаз» затвердив ціну на газ для промисловості на травень на 5% вищою, ніж вона була в квітні. Отже, після місячного часового лагу зростуть і ціни для приватних споживачів.
 
«Ніхто не скасовував підвищення тарифів. Як тільки почне зростати ціна на імпортний газ, а це станеться ближче до опалювального сезону, то ціна на природний газ для населення також одразу підніметься», — вважає економіст Віктор Скаршевський.
 
Натомість боржники вже потрапили під молот державних репресій: в Україні набуває чинності новий закон про житлово-комунальні послуги, який передбачає за несплату комунальних послуг штрафи, пеню та відключення.
 
Згідно з нормами закону, оплатити рахунок за послуги ЖКГ потрібно до 20 числа наступного місяця , за який був виставлений цей рахунок. Після цього за кожен день понад цей термін до суми боргу буде додаватися додатково 0,01%. Іншими словами, борг за послуги ЖКГ буде збільшуватися на 1% кожні 100 днів, а пеня за рік становитиме 3,65%.