Муніципальна охорона Києва: чи довело новостворене підприємство свою потрібність столиці

03.05.2019
Муніципальна охорона Києва: чи довело новостворене підприємство свою потрібність столиці

Варта на варті. (Фото з сайта vechirniykiev.com.ua.)

Днями в одну з лікарень столиці доставили громадянина з явними ознаками наркотичного та алкогольного сп’яніння.
 
 
Йому надали медичну допомогу в неврологічному відділенні та шпиталізували для стабілізації його стану.
 
 
Близько п’ятої години ранку пацієнта «накрило» психопатичне збудження — він розгромив обладнання в палаті, дістав принесені з собою гострі предмети (ножиці та саморобний ніж) і почав погрожувати медичному персоналу.
 
 
Важко навіть уявити, чим могла б закінчитися така хуліганська витівка неадеквата, якби на допомогу медикам не прийшли працівники Муніципальної охорони.
 
Натреновані колишні учасники АТО професійно нейтралізували особу, що поводилася неадекватно, та передали її правоохоронним органам. Тож завдяки їхнім професійним діям ніхто з персоналу та пацієнтів не постраждав.
 
Це — лише один із прикладів діяльності нового комунального підприємства «Муніципальна охорона», створеного рішенням столичної міської ради ще у вересні 2017 року. І подібних інцидентів, вирішувати які доводилося працівникам цієї нової структури охорони громадського порядку в місті, було вже чимало.
 
Хоча навколо її створення й виникало спочатку чимало дискусій: чи потрібна вона місту за наявності нової поліції, які функції виконуватиме, які повноваження матиме та багато інших. І зараз вона вже конкретними справами підтвердила свою необхідність для наведення порядку, зокрема в громадських місцях, охорона яких і стала її пріоритетом.
 
«Ми віддали під опіку цього комунального підприємства лікарню швидкої медичної допомоги, де, на жаль, чи не на кожній зміні цих охоронців трапляються випадки неадекватної поведінки відвідувачів, — розповів керівник апарату КМДА Дмитро Загуменний.
 
— Дії таких осіб загрожують як пацієнтам, так і персоналу лікарні. До того, як муніципальна охорона стала до роботи в цьому закладі, вирішувати конфлікти з агресивними хворими доводилося самим медикам. У таких випадках медичний персонал у комунальних закладах охорони здоров’я ставав заручником подій та міг розраховувати лише на власні сили та вчасне прибуття органів правопорядку. Тепер же вони під надійним захистом високопрофесійного особового складу КП «Муніципальна охорона» і можуть спокійно виконувати своє головне завдання — надавати допомогу та рятувати життя пацієнтів. Тому в медичних закладах, де працює «Муніципальна охорона», вдалося забезпечити правопорядок та безпечні умови для медиків та пацієнтів».
 
Окрім медичних закладів, а це — Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги, київські міські клінічні лікарні №3 та №12, під час формування адресного переліку об’єктів, які першочергово потребують охорони, міська влада зробила акцент і на інших об’єктах соціальної інфраструктури, де існує підвищений рівень виникнення нештатних ситуацій.
 
Це, зокрема, об’єкти транспортної та інженерно-транспортної інфраструктури (за умови відсутності відповідних воєнізованих служб охорони); спеціалізовані заклади та установи соціального захисту; заклади дошкільної, загальної середньої, позашкільної і професійно-технічної освіти; об’єкти зеленого господарства — парки, сквери тощо.
 
Зокрема, у парку «Кіото» здійснюється цілодобове патрулювання Муніципальної охорони. Завдяки роботі КП тут тепер спостерігається значне поліпшення криміногенної ситуації, недопущено низку порушень з боку п’яних чи в неадекватному емоційному стані громадян. А також попереджено акти вандалізму та псування майна громади. 
 
Головне завдання Муніципальної охорони — зробити місто максимально безпечним та комфортним для киян, сприяти збереженню об’єктів комунальної власності, майна територіальної громади міста Києва та охороняти правопорядок. І в цих питаннях комунальне підприємство тісно співпрацює з правоохоронцями.
 
Окрім цього, воно також виконує важливу соціальну функцію — адаптацію та працевлаш­тування колишніх учасників АТО і ООС, адже із майже 200 членів особового складу підприємства 95 відсотків становлять саме учасники бойових дій на Донбасі.
 
При цьому бійцям надається зручний змінний графік роботи, хороша зарплата, підприємство забезпечує фахову підготовку працівників на посадах охоронників із присвоєнням відповідного кваліфікаційного розряду.
 
Тож за таких умов колишні вояки швидше пристосовуються до мирного життя, використовуючи свої навички для забезпечення спокою жителів столиці.