Перший виклик Зеленському: реакція світу на рішення Путіна видавати паспорти РФ на окупованому Донбасі

26.04.2019
Перший виклик Зеленському: реакція світу на рішення Путіна видавати паспорти РФ на окупованому Донбасі

«Паспортна» атака невипадково розпочалася після другого туру виборів. (Фото з сайта news.eurabota.ua.)

Сайт Кремля 24 квітня оприлюднив указ президента РФ Володимира Путіна про спрощення процедури видачі російського громадянства жителям самопроголошених «ДНР» та «ЛНР».

 

В указі зазначається, що таке право надається особам, які постійно проживають на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», у «цілях захисту прав і свобод людини і громадянина».

 

Як зазначено в указі, заявки на отримання російського громадянства будуть розглянуті впродовж не більше трьох місяців. Сам Путін назвав видачу паспортів питанням «суто гуманітарного характеру».

Київ обурений, Вашингтон — теж

Цей крок одностайно різко розкритикували чинний Президент України Петро Порошенко та в команді президента-електа Володимира Зеленського. Порошенко засудив дії РФ і назвав їх безпрецедентним втручанням у внутрішні справи незалежної держави та черговим прикладом порушення міжнародного права.
 
«Незаконна видача паспортів РФ за так званим південно-осетинським та при­дністровським сценаріями — це спроба виправдати та легітимізувати військову присутність Росії на окупованій частині Донбасу», — заявив Президент у відеозверненні. За його словами, так Росія порушує Мінські домовленості.
 
«Закликаю міжнародних партнерів не допустити найгіршого сценарію, жорстко засудити деструктивні та злочинні дії російської влади, а також посилити режим міжнародних санкцій», — підкреслив Президент.
 
Глава держави доручив МЗС ініціювати обговорення цього питання в Радбезі ООН, ОБСЄ та Раді Європи.
 
Україна закликає своїх громадян з окупованих Росією територій не набувати громадян­ства країни-агресора. «Закликаю українських громадян на окупованих Росією територіях не приймати російські паспорти. Рішення РФ щодо видачі російських паспортів на окупованих українських територіях — це продовження агресії і втручання у наші внутрішні справи», — написав у «Твіттері» міністр закордонних справ Павло Клімкін. Глава МЗС України назвав рішення російської влади «новим «паспортним» етапом окупації Донбасу.
 
Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука сказав у коментарі BBC News Україна, що «указ Путіна означає чергове повторення сценарію, який був втілений у так званій Придністровській Молдавській Республіці, Південній Осетії, Абхазії — коли почалися бойові дії, то з’ясовувалося, що більше 90% населення там є громадянами Росії. Це саме запроваджують зараз і на Донбасі».
 
При цьому він зазначив, що оскільки російська офіційна влада продовжує визнавати ОРДЛО територією України, то ця паспортизація, скоріше за все, буде проводитися на території Росії. 
 
Перша негайна і дуже різка реакція на крок Путіна надійшла з Вашингтона. «Украй провокаційні дії» РФ лише «посилюють її зазіхання на суверенітет і територіальну цілісність України», йдеться в заяві Держдепартаменту США, оприлюдненій увечері 24 квітня.
 
Крім того, підписаний Путіним документ «створює серйозну перешкоду для втілення Мінських угод і реінтеграції Донбасу», зазначають в американському зовнішньополітичному відомстві. «Тепер саме Росії вирішувати, чи буде вона й надалі проводити ескалацію протистояння або таки втілить свої зобов’язання згідно з Мінськими домовленостями», — наголошується в заяві Держ­депу.
 
США також наголошують, що таке рішення Володимира Путіна оприлюднене через три дні після перемоги на президентських виборах в Україні Володимира Зеленського, який висловив готовність спільно працювати з Росією з метою реалізувати Мінські угоди.
 
З критикою російський дій виступив і спеціальний представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер. У написаному 24 квітня дописі в соціальній мережі «Твіттер» Волкер наголосив, що «Донбас — це Україна, і люди, які його населяють, незалежно від того, якій мові вони надають перевагу, — це українці».
 
Рішення Москви про спрощення процедури видачі російських паспортів жителям Донбасу Волкер назвав «украй провокативним» i взятим з «окупаційного плану гри». Так само спецпредставник Держдепу наголосив, що такі дії «підривають зусилля з реалізації» Мінських домовленостей та відновлення українського контролю над Донбасом.

Натиснути санкціями

Раніше цього ж дня (середи) Міністерство закордонних справ України закликало міжнародну спільноту посилити політико-дипломатичний та санкційний тиск на РФ через указ Путіна.
 
Сам указ російського президента в МЗС України розцінили як юридично недолугий та такий, що не змінить приналежності жителів непідконтрольних Києву районів Донбасу до українського громадянства.
 
Нинішні дії РФ у МЗС України вважають «продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу».
 
Так само такі кроки Кремля «свідчать про відсутність зацікавленості (Москви. — Ред.) в будь-якій деескалації», — йдеться в заяві українського дипломатичного відомства.
 
Тим часом постійне представництво України в ООН звернулося з вимогою скликати засідання Ради Безпеки ООН. У Києві постанову президента РФ Путіна вважають грубим порушенням територіальної цілісності України. Постійний представник України при ООН Володимир Єльченко назвав указ зухвалим кроком, який суперечить схваленим Радою Безпеки Мінським домовленостям.
 
У більшості західних ЗМІ декрет Путіна розглядають як «перший виклик» новообраному Президенту України Володимиру Зеленському. Британська газета «Файненшл Таймс» вважає путінський указ «першим випробуванням» для Зеленського. Інше британське видання «Гардіан» також вважає, що своїм «провокативним» указом щодо спрощеного порядку видачі паспортів у самопроголошених «ДНР» та «ЛНР» Володимир Путін прагне з’ясувати, на які компроміси в питаннях Донбасу здатен Володимир Зеленський.
 
І документ з’явився саме після, а не перед другим туром виборів невипадково. Газета нагадує, що під час перегонів Зеленський дав зрозуміти, що готовий до певних поступок.
 
Джерела газети стверджують, що керівник його штабу Іван Баканов під час візиту до Вашингтона навіть натякав, що їхній кандидат, у разі обрання, схильний вести прямі перемовини з лідерами сепаратистів.
 
Але тамтешні дипломати попередили його, що це зіграє на руку Росії, яка вже давно прагне представити конфлікт на сході України як суто внутрішній.
 
Експерт Фонду Карнегі за міжнародний мир Балаш Йарабік вважає, що указ Путіна «піднімає ставки і є серйозним сигналом як для України, так і для Заходу».
 
«Задум — примусити Зеленського розпочати перемовини якомога швидше», — каже він. Утім, прогнозує «Гардіан», новообраний президент може тепер зайняти більш жорстку позицію. Принаймні у заяві його команди Росію названо «державою-агресором, яка веде проти України війну».