У Єгипті виявили стародавню гробницю з 30 муміями

26.04.2019
У Єгипті виявили стародавню гробницю з 30 муміями

Вхід до гробниці.

Група археологів виявила на півдні Єгипту масштабне стародавнє поховання, що належить до періоду греко-римського панування (332 рік до н.е. — 395 рік н.е.), повідомляє Бі-Бі-Сі.
 
 
Простора гробниця, що складається з кількох кімнат, повністю вирубана всередині скелі.
 
 
Щоб потрапити туди, потрібно спуститися кам’яними сходами, вхід до неї був замурований кам’яною стіною — завдяки цьому поховання залишалося недоторканим упродовж двох тисячоліть.
 
 
Ти ба: статуетка Ба чудово  збереглася. 
 
Як повідомляє єгипетське міністерство у справах старожитностей, з написів усередині гробниці, знайденої в провінції Асуан, вдалося встановити ім’я «голов­ного» небіжчика — Тійт, проте загалом у підземному склепі знайшли три десятки мумій, у тому числі й забальзамовані дитячі тіла.
 
Мумія самого Тійта була в прикрашеному розписом дерев’яному саркофазі, який пізніше розпався на частини. Поруч знайшли фрагменти іншого саркофагу, зібравши які разом, можна прочитати цілий текст, а в ньому — ім’я покійного, заклинання і молитви, звернені до богів стародавнього Єгипту.
 
У погребальних камерах археологи знайшли десятки амфор iз пахощами й інших жертовних посудин iз подарунками богам. Поруч iз чотирма муміями стояли таці з їжею.
 
Серед усіх знайдених артефактів італійська професорка Патриція П’ячентіні, яка керує розкопками, окремо відзначила на диво гарно збережені ноші, на яких у гробницю спускали тіла. Вони зроблені з двох пальмових жердин, між якими натягнута розписана тканина.
 
Біля входу в основну камеру стояло кілька посудин із дьогтем, який використовували для бальзамування, і готовий до розпису, але ще не розфарбований картонаж, а також олійна лампа. Ліворуч і праворуч від входу знайшли численні фрагменти посмертних масок і прекрасно збережену статуетку Ба — птиці з людським обличчям, яка уособлює душу покійного.
 
За словами професорки П’ячентіні, в околицях мавзолею Ага-хана, побудованого в Асуані на західному березі Нілу, розташовується близько 300 стародавніх поховань, зроблених між VI ст. до н.е. і IV ст. н.е. Із 2015 року в цьому регіоні археологи провели розкопки вже 25 таких гробниць.