Кожна п’ята людина в світі помирає від нездорового харчування. Україна — в першій десятці

23.04.2019
Кожна п’ята людина в світі помирає від нездорового харчування. Україна — в першій десятці

Харчування має бути продуманим.

Кожну п’яту людину у світі заженуть до могили проблеми зі здоров’ям, спричинені неправильним харчуванням.

Такими є результати дослідження, опублікованого на сайті одного з найпрестижніших медичних журналів світу «Ланцет» (The Lancet), яке охоплює період з 1990 до 2017 років.

Дослідники акцентують, що люди в усьому світі споживають забагато шкідливої їжі і не приділяють належної уваги здоровому харчуванню.

І Україна — у першій десятці країн із найвищим ризиком смертності від нездорового харчування, зазначає «Німецька хвиля».

Білі вбивці — сіль і цукор, червоний — м’ясо

За даними дослідження, неправильна дієта викликає більше смертей у світі, ніж будь-який інший фактор ризику включно з палінням. Найпоширенішими причинами смертей, пов’язаними з неправильним харчуванням, є серцево-судинні захворювання. Він них помирають близько 11 мільйонів людей щороку.
 
А зайва вага часто або викликає ці хвороби, або погіршує їх перебіг. Втім наголошується, що вчених цікавила не проблема ожиріння, а саме неправильне харчування, яке завдає шкоди навіть людям із нормальною вагою.
 
Головні висновки, які зробили під час дослідження його автори, такі:
— у всьому світі солодкі напої споживають у 10 разів більше, ніж рекомендовано;
— у середньому люди споживають на 86 відсотків більше солі, ніж вважається безпечним;
— глобальне споживання червоного м’яса є на 18 відсотків вищим за рекомендовану норму;
— корисна їжа, така як цільні злаки, фрукти, горіхи та насіння, не займають належного місця в раціоні людей;
— економічна нерівність є вагомим фактором, адже бідним людям важко дотримуватися рекомендованого принципу «п’ять разів на день» у споживанні фруктів та овочів.
 
«Ми вважаємо, що правильне харчування — це шлях до міцного здоров’я в усьому світі. Це дійсно важливо», — пояснив Бі-Бі-Сі професор Крістофер Мюррей, директор Інституту метрики та оцінки в системі охорони здоров’я в Університеті Вашингтона.
 
З 11 мільйонів смертей через неправильне харчування 10 мільйонів викликали серцево-судинні захворювання, і це пояснює, чому сіль — дійсно біла смерть. Зловживання цим продуктом підвищує кров’яний тиск, що, в свою чергу, підвищує ризик серцевих нападів та інсультів. А от зернові, фрукти та овочі мають протилежний ефект. Вони працюють як кардіопротектори і знижують ризик розвитку серцевих захворювань. На рак і діабет 2-го типу припадає решта смертельних випадків, пов’язаних із харчуванням. 

Кухня народів світу

Немає країни з ідеальною системою харчування: десь краще харчуються, десь — гірше. Це свідчить про те, наскільки світ далекий від оптимально корисної дієти. Хоча харчові традиції, безперечно, впливають на показники. Наприклад, Сполучені Штати, де полюбляють фастфуд, посідають 43-тє місце в рейтингу зі 195 країн, а Індія, де переважає рослинна їжа, 118-те.
 
Країни Середземномор’я, зокрема Франція, Іспанія та Ізраїль, мають найменший у світі показник смертності через неправильне харчування. Гірші справи у мешканців Південно-Східної, Південної та Центральної Азії. Вони очолюють рейтинг смертності з цієї причини. Найнижчий показник смертності через погану дієту зафіксували в Ізраїлі — 89 на 100 тисяч осіб на рік, і ця країна є останньою в списку. А очолює рейтинг Узбекистан — 892 на 100 тисяч осіб на рік.
 
Тобто ризик померти від неправильного харчування в Узбекистані в 10 разів вищий, ніж в Ізраїлі!
 
В України справи не кращі, вона теж потрапила до першої «небезпечної» десятки завдяки надмірному споживанню цукру, солі та м’яса. Вона займає восьму позицію після Туркменістану та Азербайджану. Разом з нами у лідерах — Афганістан, Маршаллові острови та Папуа-Нова Гвінея. 
Японія та Китай по-різному ставляться до солі. Китай споживає величезну її кількість із соєвим та іншими соусами, які є важливою складовою національної кухні. Однак зростаюча популярність технологічно оброблених продуктів лише збільшує кількість солі в раціоні китайців. Відтак Піднебесна очолює рейтинг країн із найвищим рівнем смертності від надлишку цього продукту.
 
В Японії — ситуація інша. Професор Мюррей пояснює: «Японія — дуже цікава, 30-40 років тому вони споживали стільки солі, скільки Китай сьогодні. Сіль, як і раніше, є проблемою номер один, однак вони значно скоротили її споживання. Нинішній раціон японців містить багато фруктів та овочів, які захищають від хвороб серця».
 
Якщо людство хоче довше жити і не хворіти, то, згідно з рекомендаціями 30 провідних учених-дієтологів з усього світу, які наводить журнал «Ланцет», потрібно скоротити  глобальне споживання червоного м’яса та цукру удвічі, а споживання овочів, фруктів та горіхів — подвоїти. Це не лише допоможе зупинити світову епідемію ожиріння, а й сприятиме у боротьбі з кліматичними змінами. Окрім того, фахівці радять споживати менше солі та збільшити наявність у щоденному раціоні цільного зерна і фруктів. 
 
Нагадаємо, що в лютому (номер від 13.04.2019) «Україна молода» писала про дослідження німецьких учених із Єнського університету імені Фрідріха Шиллера, які склали рейтинг країн за рівнем смертності від серцево-судинних захворювань, спричинених неправильним харчуванням. У ньому Україна опинилася на першому місці. Чи не пора керівництву держави робити якісь висновки? Адже якщо не навчимо своїх громадян правильних харчових звичок сьогодні, то завтра матимемо великі проблеми з їхнім здоров’ям та лікуванням. І ніяка медична реформа цьому 
не зарадить...