Гроші — у трубу: тепломережі та ТЕЦ Києва модернізуватимуть за допомогою грошей ЄБРР

23.04.2019
Гроші — у трубу:  тепломережі та ТЕЦ Києва модернізуватимуть за допомогою грошей ЄБРР

Зношені тепломережі Києва нарешті дочекалися масштабного ремонту. (Фото з сайта ukranews.com.)

У квітні виповнюється рік, відколи столична влада розірвала відносини з пріснопам’ятним «Київ­енерго», яке надавало місту послуги з опалення та гарячого водопостачання.
 
 
На його роботу було багато справедливих нарікань як місцевих мешканців, так і чиновників, які відповідали за цю ділянку комунального життя столиці.
 
 
Їхнє невдоволення викликали часті аварії на тепломережах, погана якість послуг, постійно зростаючі тарифи та інші складові діяльності цього підприємства-монополіста.
 
Тож для кардинального виправлення ситуації в теплоенергетичній галузі міста столична влада створила комунальне підприємство «Київтеплоенерго», яке й стало правонаступником комерційної структури та взяло на себе її функції з надання послуг з опалення та гарячого водопостачання, а також обслуговування тепломереж, ТЕЦ та інших об’єктів їх забезпечення. 
 
За рік, що минув із початку реформування в теплоенергетичній галузі столиці, ситуація дещо змінилася на краще, але не кардинально. Оскільки «новонародженій» структурі дістався  дуже непростий спадок від попередників у вигляді застарілого обладнання ТЕЦ та сотень кілометрів зношених тепломереж, які вже давно вичерпали свій термін експлуатації та потребували капітальних ремонтів.
 
Без них траплялися численні аварії, котрі призводили до того, що десятки будинків залишалися без тепла чи гарячого водопостачання. Це також породжувало негативне ситавлення жителів Києва до роботи столичної влади та її очільника Віталія Кличка і сприяло зростанню соціальної напруги. Тож чиновники шукали шляхів поліпшення ситуації з теплозабезпеченням киян. І їх пошуки нещодавно увінчалися неабияким успіхом.
 
Київ розробив «Угоду про підготовку кредитного фінансування», яка передбачає залучення кредиту Європейського банку рекон­струкції та розвитку (ЄБРР) комунальним підприємством «Київтеплоенерго». Залучені кошти використають на технічне переоснащення київських ТЕЦ i модернізацію тепломереж.
 
Коментуючи цей крок, заступник міського голови Петро Пантелеєв зазначив: «За оцінками міжнародних експертів, модернізація теплоенергетичного комплексу Києва потребує близько 30 мільярдів гривень, що для бюджету міста непосильно. Тож для вирішення цієї важливої проблеми ми залучаємо кредитні кошти надійних міжнародних партнерів. Нам потрібно поступово виправити критичний стан теплового господарства, належним ремонтом якого не займались десятиліттями. Це призвело до того, що лише впродовж нинішнього опалювального сезону ми мали понад 6 тисяч аварійних ситуацій, і щороку їх кількість зростає».
 
Концепція першочергових інвестиційних проектів була попередньо ухвалена Кредитним комітетом ЄБРР. Проект угоди передбачає умови кредитування на суму до 140 млн. євро на термін до 13 років за ставкою не вище 6 відсотків річних за умови надання містом фінансових гарантій. Крім того, угода передбачає проведення фахівцями ЄБРР аудиту та експертизи діючого обладнання КП «Київтеплоенерго».
 
Отримання першочергових інвестицій можливе вже у найближчі два-три роки, зазначають у міській адміністрації. Перша черга інвестиційної програми включає п’ять проектів на 140 млн. євро. Це, зокрема, комплексна заміна тепломереж та малоефективних котелень, а також  перепідключення споживачів до інших джерел теплопостачання, модернізація восьми великих котелень.
 
Модернізація частини обладнання ТЕЦ-6 та впровадження газотурбінної установки. Модернізація частини обладнання ТЕЦ-5 і встановлення теплоутилізатора на енергоблоці № 1. А також запровадження програмного комплексу SCADA для можливості автоматизованого управління роботою теплового обладнання та мереж у реальному часі.
 
За оцінкою фахівців, таке вкладення коштів дасть змогу вже за досить короткий час значно поліпшити у столиці теплоенергетичну ситуацію.