У Франції розпочали збір коштів на відновлення зруйнованого пожежею Нотр-Даму

17.04.2019
У Франції розпочали збір коштів на відновлення зруйнованого пожежею Нотр-Даму

Собор у вогні: над пам’яткою обвалився головний шпиль.

Увесь світ спостерігав у понеділок ввечері за надзвичайною подією у Парижі, де спалахнув знаменитий собор Паризької Богоматері.

 

Співчуття летіли до Франції з усього світу. Аналітики Le Figaro порахували, що за перші 10 годин з’явилося 1,6 млн. твітів із підтримкою Франції — від політиків, міжнародних лідерів і просто читачів.

 

«Цей собор особливо важливий і для українців — там відбувалися служби по Голодомору. В цьо­му соборі я брав участь у інтронізації Бориса Ґудзяка, який ставав Владикою греко-католиків, — написав Президент України Петро Порошенко. — Висловлюю слова підтримки Президенту Емманюелю Макрону і народу Франції».

Жаль iз приводу трагічної події ви­словив президент США та інші відомі політики. 

На набережній Сени парижани молилися на колінах

«Вчора (в понеділок. — Авт.), коли повідомляли, як, ризикуючи життям, із собору рятували терновий вінець Христа, частину хреста, на якому його стратили, і цвях, яким його прибили до цього хреста, я зрозуміла що Собор є і буде.
 
А коли вийшла на вулицю, то побачила тисячі людей, які стояли на набережній Сени. Вони не робили селфі на тлі полум’я, від якого трагічно впав знаменитий 96-метровий шпиль, не фотографували почорнілі від диму стіни храму, яким 859 років...
 
Вони молилися. Багато хто стояв на колінах. Далеко не релігійні французи тісно, плечем до плеча, хором співали осанну Божій Матері», — написала у «Фейсбуці» журналістка Людмила Семенюк, яка живе в Парижі останні півроку. 
 
Трагічну для міста подію парижани (та не тільки вони!) сприйняли як особисте горе. Адже йдеться про культову споруду не лише Франції, а й усієї Європи, яка перебувала під охороною ЮНЕСКО, була оспівана Віктором Гюго в однойменному романі. «Нотр-Дам — наша історія, наша література, це частина нашого духу, місце, де творилася наша історія — з ним пов’язані наші війни, наші епідемії, наша свобода. Це центр нашого життя», — наголосив президент Франції Емманюель Макрон. Справді, собор бачив і щасливі, і трагічні сторінки життя Європи. Тому особливо гірко, що ось так, банальна пожежа зруйнувала те, що встояло у вихорів віків. 
 
Що ж сталося? Кажуть, що вогонь спалахнув через недбалість ремонтників, адже в цей час там тривала реконструкція. Проте не всім ця версія здається логічною. «Я не вірю в випадковості, — додає Людмила Семенюк. — У ту хвилину, коли президент Франції мав зробити в прямому ефірі свою заяву з приводу руху «жовтих жилетів», якого вся країна чекала два місяці і зміст якого сам Макрон тримав у суворiй таємниці. У Страсний Понеділок. За тиждень до найбільшого католицького свята Воскресіння Христового. У ту мить, коли мав забити семитонний великий дзвін...».
Те звернення президента Макрона так і не вийшло в ефір. Бо увага країни була зосереджена на іншій біді, а сам президент терміново вирушив до палаючого собору. «Цього вечора я із сумом спостерігаю, як згорає частинка кожного з нас», — написав він у «Твіттері».
 
Ще донедавна Нотр-Дам вражав своєю величчю.
 
Як повідомляє Бі-Бі-Сі, масштабні реставраційні роботи в соборі Нотр-Дам розпочалися тільки минулого тижня. Без них, кажуть фахівці, собор міг упасти впродовж 10 років, сказав в інтерв’ю Бі-Бі-Сі, що вийшло в ефір минулого тижня, глава благодійного товариства собору Мішель Піко.
 
За його словами, кислотні дощі й забруднення повітря призвели до ослаблення конструкцій собору. Річ у тому, що то тільки ззовні собор виглядав міцною кам’яною спорудою.
 
Але насправді у стінах були зашиті тисячі дубових балок, які за багато років прогнили і вже не могли бути надійною опорою стінам. 
 
Наразі прокуратура розпочала розслідування, яке й дасть відповіді на запитання: чому це сталося і хто винен?

Собор горів дев’ять годин

Вогонь під дахом Нотр-Дам спалахнув о 18:50 за місцевим часом (19:50 за Києвом). Оскільки перекриття собору були дерев’яними, вогонь став поширюватися з неймовірною швидкістю.
 
До місця пригоди прибуло щонайменше 400 вогнеборців, але попри їхні зусилля вогонь не відступав. Менш ніж за годину від початку пожежі впав шпиль собору. Менше ніж за півтори — остаточно обвалився його дах, повідомляє «Європейська правда».
 
Гасити високу споруду з землі було вкрай складно, а залучати, приміром, гелікоптери було ризиковано: скинуті згори тонни води могли зруйнувати не тільки дах, а й старовинні стіни собору. 
 
Загалом пожежа тривала до глибокої ночі — лише через дев’ять годин вогонь удалося приборкати. І те, що бодай стіни споруди вціліли, вже можна вважати дивом. 
 
Глибоко вночі до собору дозволили ввійти першим цивільним, у тому числі президентові Макрону та кільком журналістам — попри те, що дах продовжував тліти і згори час від часу падали рештки дерев’яної конструкції.
 
Від побачено наверталися на очі сльози: алтарна частина вигоріла практично повністю, але вхід до собору та башти над ним постраждали менше. Згоріли дах і дерев’яні конструкції, знищені унікальні вітражі. Але вселяє надію те, що каркас будівлі — її стіни — встояли, і це дає надію на відродження святині. 
 
На щастя, з охопленої вогнем споруди вдалося винести найважливіші цінності — це уже згаданий вище терновий вінок, що його, як вважається, наділи на Ісуса Христа дорогою до місця розп’яття, а також туніку Святого Луї. Також залишилися неушкодженими кілька знаменитих статуй із даху собору — їх зняли незадовго до реставрації. 

Мов фенікс із попелу...

Ніхто не сумнівається, що Нотр-Дам, який щороку відвідувало 12 мільйонів людей, буде відновлено. І долучитися до його відбудови може кожен.
 
«Цей собор був побудований понад 800 років тому, та й у наступні сторіччя він покращувався та добудовувався. Тепер ми — всі разом — відбудуємо його», — наголосив Емманюель Макрон, подякувавши пожежникам за порятунок пам’ятки (відомо, що при гасінні постраждав один вогнеборець). 
 
Відучора у Франції розпочався загальнонаціональний збір коштів, і вже відомо про перші пожертви. Інвестиційна компанія Artemis, що належить французькому мільярдеру Франсуа-Анрі Піно, вже оголосила, що перерахує 100 мільйонів євро на відбудову Собору Паризької Богоматері. Вдвічі більше дасть французький мільярдер Бернар Арно, власник Louis Vitton.
 
Також 10 мільйонів євро екстреної допомоги на проведення початкових робіт виділить столичний регіон Іль-де-Франс. Про готовність надати допомогу владі Франції у відновленні пам’ятки заявила ЮНЕСКО. Наш міністр культури Євген Нищук заявив, що Україна теж готова направити українських фахівців на відновлення собору.
 
Дасть Бог, і в Нотр-Дам де Парі знову залунає слово Господа...