Ціни донизу: як енергія з відновлюваних джерел меже витіснити «брудні» ТЕС

17.04.2019
Ціни донизу: як енергія з відновлюваних джерел меже витіснити «брудні» ТЕС

Електроенергія, вироблена з поновлюваних джерел, може бути дешевшою за продукцію ТЕС (Фото з сайта agropolit.com.)

За перший квартал нинішнього року в Україні запрацювало потужностей із відновлюваної енергетики в 5,4 раза більше, ніж за аналогічний період 2018 року.

 

Всього з нетрадиційних джерел виробили 861,1 мегават електроенергії.

 

При цьому 99,5% нових потужностей становлять вітряні і сонячні електростанції.

 

Собівартість зменшується

«У першому кварталі 2019 р. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановила «зелений» тариф для 67 об’єктів електроенергетики (серед яких сонячні електростанції — 58 об’єктів, вітряні електростанції — чотири об’єкти, біогаз / біомаса — чотири об’єкти, малі гідроелектростанції — один об’єкт)», — йдеться у звіті НКРЕ.
 
При цьо­му лідером із впровадження відновлюваної енергетики за підсумками кварталу стала Дніпропетровська область із показником 258,6 мегават, усе — сонячні електростанції.
 
При цьому загальний обсяг потенційних інвестицій у проекти відновлюваної енергетики України становить 12 млрд. євро. Таку цифру озвучив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко.
 
На думку експертів, у нинішньому році цей процес має ще прискоритися, а поштовхом вважають закон про будівництво об’єктів відновлюваної енергетики, який було підписано у жовтні 2018 року.
 
Також у грудні минулого року Верховна Рада України ухвалила у першому читанні законопроект, яким запроваджується механізм проведення аукціонів на «зелену» енергетику і знижується розмір «зеленого» тарифу.
 
«Якщо згадати ситуацію, яку ми мали п’ять років тому, то тоді собівартість 1 кВт потужності сонячної станції становила близько 4 тисяч доларів. Зараз він обходиться в 600-800 доларів. Такий спад цін пояснюється тим, що технології розвиваються, а конкуренція у виробничому напрямку зростає», — пояснив співробітник Інституту відновлюваної енергетики НАН України Мухуб Бенменні, додавши, що сонячна енергія вигідна серед поновлюваних джерел ще й тому, що вона проста в експлуатації.
 
Саме цим експерт пояснює популярність саме сонячних станцій серед приватних споживачів. «Сонячна енергія дуже проста в експлуатації. Вона не вимагає якихось додаткових досліджень перед установкою. Сонце є всюди у відкритому середовищі. Сонячні модулі не вимагають жодної механіки, на відміну від інших джерел енергії. Їх можна ставити скрізь, незалежно від регіону, а сонячні батареї працюють і виробляють енергію навіть тоді, коли ми не бачимо сонця, і взимку теж», — зазначив Бенменні.
 
Підтримує ці процеси і Європейський банк реконструкції та розвитку, який, зокрема, виділив Україні 25,9 млн. євро на будівництво ще трьох сонячних електростанцій. Проект з ЄБРР передбачає створення нових робочих місць: 350 осіб будуть зайняті в будівництві станції, а 15 осіб — у її обслуговуванні. Зокрема, на будівництво сонячної електростанції у Львівській області ЄБРР планує надати кредит на 10 років на суму 17,3 млн. євро, а CTF — 11-річну позику в розмірі 6,9 млн. євро.
 
Станція потужністю 36 МВт «Енергопарк Яворів» з’явиться на місці колишнього хімічного заводу недалеко від села Терновиця в Яворівському районі Львівської області. На другому етапі потужність станції подвоїться до 72 МВт.
 
Зростає популярність і приватних сонячних станцій. Ще торік, у другому кварталі 2018 року, на сонячну електроенергію перейшли 1 тис. 107 сімей, що вдвічі більше, ніж у першому кварталі. Всього сонячні панелі загальною потужністю 90 МВт встановили 4 тис. 660 приватних домогосподарств. Інвестиції склали близько 88 млн. євро. Лідерами за кількістю встановлених приватних СЕС є Київська, Дніпропетровська та Тернопільська області.

Навіть дешевше, ніж на ТЕС!

Ще один фактор, який має сприяти розвитку поновлюваної енергетики, — запровадження «зелених» аукціонів. Система передбачає, що держава купуватиме «зелену» електроенергію тільки у того інвестора, який запропонує найниж­чий тариф на аукціоні.
 
«Міністерство енергетики та вугільної промисловості, прораховуючи економічні і технічні наслідки поточної моделі підтримки відновлюваної енергетики за «зеленим» тарифом як для споживачів, так і для операційної безпеки об’єднаної енергосистеми України, останній рік послідовно «бореться» не з «малими СЕС домогосподарств», а за запровадження прогресивної конкурентної системи підтримки відновлюваної енергетики через систему аукціонів. За цією системою держава купуватиме вироблену «зелену» електроенергію тільки у того інвестора, який запропонує на аукціоні найнижчий тариф. Така система вже довела свою ефективність у понад 70 країнах світу, і вартість виробленої на сонячних і вітрових електростанціях «зеленої» енергії за результатами аукціонів знизилася до 4-6 євроцентів за 1 кВт/годину. Тобто навіть менше, ніж теплова генерація в Україні. І це при повній відповідальності за небаланси!», — заявив міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.
 
За словами Насалика, на кожному засіданні робочої групи з доопрацювання законопроекту №8449-д, яким запроваджуються аукціони, в регулярних доповідях і презентаціях, в офіційних документах на цю тему пропозиції Міненерговугілля були спрямовані головним чином на забезпечення операційної безпеки та економічності режимів функціонування об’єднаної енергосистеми України, безпеки постачання електричної енергії споживачам, зниження її вартості.
 
«І при цьому — на сталий розвиток відновлюваної енергетики, яка повинна поступово витіснити брудну вугільну генерацію. Саме так, як це відбувається в розвинених країнах», — сказав міністр.
 
За його словами, серед пропозицій Міністерства є встановлення повної відповідальності за небаланси для промислових об’єктів з ВДЕ, зниження обов’язкового порога для участі об’єктів відновлюваної енергетики в аукціонах для посилення конкуренції, також облік технологічних обмежень системи передачі і розподілу при розподілі квот.
 
Також йдеться про забезпечення пріоритетного розвитку відновлюваних джерел енергії в енергодефіцитних регіонах, коригування квоти для забезпечення обов’язкової конкуренції на конкурсі, нормування експлуатації генеруючих електроустановок споживачів таким чином, щоб вони не приводили до погіршення нормативних показників якості електроенергії в мережі і порушення ідеології їх використання саме для власного енергозабезпечення, як це прийнято в загальносвітовій практиці.
 
Необхідно також спростити участь інвесторів в аукціонах, підвищити прозорість їх проведення, що дозволить посилити конкуренцію при розподілі квоти і знизити цінові заявки.

Інвестори готові вкладати

«Звичайно, така система підтримки невигідна насамперед великим неефективним інвесторам за втрачені ними надприбутки. Наші пропозиції можуть бути «незручними і болючими» для великих гравців, оскільки призводять до додаткової конкуренції і недоотриманого прибутку, але тільки так можна уникнути зростання тарифу на електроенергію для споживачів, економічного дефолту за виплатами або порушення безпеки постачання електричної енергії. І я радий, що більшість учасників ринку це розуміють і готові змінюватися», — наголосив Ігор Насалик.
 
Утім більшість інвесторів, які заходять на енергетичний ринок України, налаштовані працювати тут по-серйозному. Нещодавно арабське управління з інвестицій та розвитку AIDA і українська компанія STC Energy підписали угоду на суму 2 мільярди доларів на розвиток сонячних електростанцій в Україні. Відтак обидві структури об’єднають свої зусилля для реалізації енергетичного проекту: розвиток сонячних електростанцій потужністю 170 МВт в Україні. Swiss Alpha Management були призначені фінансовим консультантом проекту.
 
Ще одну станцію відкрили нещодавно у селі Панівці Хмельницької області — потужність електростанції «Кам’янець-Подільська» становить 63 мегавати. Вона стала другою за потужністю в Україні серед станцій із відновлюваної енергетики. Електроенергії, яку вироблятиме електростанція, буде досить для забезпечення приблизно 13 домашніх господарств. Інвестують у проект група ICU і американський фонд VR Capital Group.
 
Загальний обсяг інвестицій у будівництво «Кам’янець-Подільської» становить близько 55 мільйонів доларів. Очікується, що виробництво екологічно чистої електроенергії станцією «Кам’янець-Подільська» дозволить забезпечити скорочення викидів вуглекислого газу на 67 тисяч тонн щорічно.