НОВИНИ ПЛЮС

16.04.2019

Премія за роман про війну на Донбасі 

У Празі вручили Вишеградську літературну премію «Східного партнерства» письменнику Володимиру Рафеєнку з Донецька. Українця відзначено за книгу «Довгі часи». Роман про війну на Донбасі, звідки був змушений втікати автор, був перекладений iз російського оригіналу і виданий у Чехії цього року. Вишеградську літературну премію призначають авторам поезії, художньої та наукової літератури з країн «Східного партнерства» (Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Грузії, Молдови та України). Премію співфінансують уряди Чехії, Словаччини, Польщі та Угорщини. 

Польща поки що не вводитиме євро 

Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував опозиційну «Громадянську платформу» за озвучену недавно ідею введення в обіг єдиної з Європою валюти. На думку євродепутата від провладної «ПіС» Збіґнєва Кузьмюка, це може призвести до зростання цін і падіння рівня життя поляків. «Ми хочемо європейської заробітної плати, а не європейських цін. Те, що така проблема існує, фактично кожного дня підтверджують литовці та словаки. Тисячі громадян цих країн можна зустріти у Вармінсько-Мазурському воєводстві на Підляшші та на Підкарпатті, де вони штурмують польські крамниці тільки тому, що тут дешевше», — цитує євродепутата «Польське радіо».

Удова Слободана Мілошевича померла на чужині

У Москві на 77-му році життя померла вдова екс-президента Югославії Слободана Мілошевича Міріана Маркович, повідомляє сербський телеканал RTS. До Росії жінка виїхала з Сербії у 2003 році, за три роки суд видав міжнародний ордер на її арешт. Влада Росії надала вдові екс-президента Югославії та її синові політичний притулок 2008 року. Екс-президент Сербії і Югославії Слободан Мілошевич, якого звинуватили у воєнних злочинах в Косові в 1999 році, не дожив до винесення вироку й помер у 2006 році від серцевого нападу у в’язниці Гаазького трибуналу.