НОВИНИ ПЛЮС

16.04.2019

Точки ризику — на сході

Міжнародне рейтингове агентство S&P підтвердило довгострокові і короткострокові суверенні кредитні рейтинги України за зобов’язаннями в іноземній і національній валюті на рівні «B-/B» зі стабільним прогнозом. Раніше такий же рівень агентство підтверджувало восени-2018.
Отже, інвестиційний клас України агентство визначає як «високоспекулятивний». При цьому вказують, що країна вийшла із зони істотного ризику. «Позитивна рейтингова дія можлива, якщо Україна продемонструє більш значне, ніж очікується, економічне зростання на тлі поліпшення бюджетних і зовнішньоекономічних показників, а також, якщо ми дійдемо висновку, що ситуація в непідконтрольних уряду регіонах — на сході країни — стабілізувалась і подальша ескалація напруженості малоймовірна», — відзначають аналітики.
В агентстві також нагадали, що в 2019 році Україну чекають значні виплати за зовнішнім боргом, а також президентські та парламентські вибори. Тому нашій державі, за даними S&P, треба дотримуватися програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, виконуючи взяті на себе зобов’язання.

Якби ще не податкова!.. 

Український бізнес-омбудсман визначив перелік проблем, з якими торік найбільше стикалися вітчизняні підприємці. Найбільше скарг було надіслано на оподаткування (61%), правоохоронні органи (14%), державних регуляторів (7%) і органи місцевого самоврядування (4%)і. Більшість скарг подали українські компанії (85%), переважно представники малого і середнього бізнесу (73%).
Найактивнiшими галузями стали оптова торгівля (29%), промислове виробництво (13%), сільське господарство (10%), нерухомість (9%) і приватні підприємці (7%).
Як зазначає служба бізнес-омбудсмана, торік кількість скарг на дії держрегуляторів та органів місцевого самоврядування знизилась. Також істотно скоротилися скарги щодо відшкодування ПДВ і на діяльність Служби безпеки України.

Ахтунг: українські кури! 

Німецький сектор птахівництва ризикує втратити 30% підприємств у найближчі п’ять років, якщо виробники дешевого м’яса птиці зі Східної Європи продовжать експансію на ринок ЄС. Про це заявляє правління Центральної асоціації німецької промисловості у галузі птахівництва.
Члени асоціації стверджують, що імпортна птиця увійшла до великих споживчих сегментів: ресторанів, їдалень, промислових кухонь, на які припадає 65% продажу на німецькому ринку. Сьогодні рівень самозабезпеченості м’ясом птицi в цій країні знизився до 73% для м’яса індички, 15% для гусятини і до 90-95% для курки. 
Птахофабрики в Німеччині постійно інвестували в збереження високих стандартів благополуччя тварин, але зараз навіть виробникам iз цього сегменту також загрожує конкуренція недорогих імпортних продуктів.