НОВИНИ ПЛЮС

16.04.2019

У Мінагропроду новий сайт

Міністерство аграрної політики та продовольства України запустило тестову версію нового офіційного сайта зі зручним функціоналом та корисним контентом для усіх категорій користувачів. Адреса оновленого сайта на період тестування та наповнення — new.minagro.gov.ua, згодом веб-сторінка буде доступна за традиційним посиланням minagro.gov.ua. Серед важливих нововведень — інструмент «Поле онлайн», який дозволяє моніторити оперативну інформацію щодо польо­вих робіт у розрізі областей та культур на будь-яку дату. Також на головній сторінці доступні актуальні цифри щодо експорту зернових та цін на основні культури. Також новий сайт містить 4 окремі лендінг-пейджі з акцентом на найбільш запитуваній інформації — «Як стати фермером», «Як отримати дотації», «Які вимоги до обігу харчової продукції» та «Як експортувати». Інформаційна архітектура порталу побудована за галузевими секторами, що значно спрощує доступ до матеріалів. Завдяки системі тегування необхідну інформацію легко знайти за модулем «Пошук». Окремо на головній сторінці розміщено блок «Календар подій» та «Реєстри». Відтепер доступні також такі електронні сервіси, як «Запит на публічну інформацію», «Звернення громадян», «Акредитація журналістів». У розділі «Контакти» подані як основні телефони міністерства, так і контактна інформація усіх структурних підрозділів. Інтерфейс побудовано на принципах простоти та доступності для усіх верств населення, зокрема для людей з вадами зору. Портал повністю оптимізовано для використання на смартфонах та планшетах. Зауваження та побажання просять надсилати на адресу: [email protected].

Баржі повезли зерно

У першому кварталі 2019 року завдяки сприятливим погодним умовам вдалося майже у вісім разів збільшити кількість суднопроходів по річці Дніпро, повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України. Від початку року здійснено вже 665 суднопроходів. Це дало можливість перевезти 723,9 тис.  тонн вантажів, що в 7,7 раза перевищує аналогічний показник 2018 року. Серед вантажів, що перевозилися по Дніпру, більшість традиційно складають зернові — 388,8 тис. тонн.

Сезон імпорту помідорів

Українські оптові компанії продовжують активно збільшувати обсяги закупівель томатів на зовнішньому ринку. Як зазначають аналітики EastFruit , тільки з лютого обсяги поставок цієї продукції зросли майже у півтора раза: якщо в лютому Україна закупила на зовнішньому ринку 5 тисяч тонн томатів, то вже в березні — 7,1 тисячі тонн. У першому кварталі закуплено на зовнішньому ринку на 19% більше томатів, ніж за цей період роком раніше. За вартістю обсяг поставок на український ринок виріс ще істотніше — на 22%, з 10 до 12,2 мільйона доларів США. Експерти підкреслюють, що в найближчі два місяці такі тенденції і далі зберігатимуться, оскільки вже традиційно пік імпорту томатів в Україну припадає саме на квітень-травень, бо тільки з червня масово починають надходити на внутрішній ринок помідори з місцевих літніх теплиць.

Вкрали землю

У слідчі органи передали докази незаконного привласнення держземель на суму 100 мільйонів доларів США. Заяви про крадіжку близько 370 тис. га державних земель запасу на $100 млн. передав до Національного антикорупційного бюро України і Державного бюро розслідувань український журналіст і блогер Олександр Дубинський. Як пише kurkul.com, інфрмація містить прізвища нардепів, чиновників Держземагентства та менеджерів агрохолдингів. Передано флеш-носії з дамп-файлами поштових серверів, на яких містяться дані про кадастрові номери земельних ділянок, схеми їх крадіжки та суми хабарів. «Щоб ніхто з ручних правоохоронців не заявляв, ніби я дав сигнал злочинцям і завадив слідству — даю НАБУ/ДБР 100 годин на внесення моєї заяви в ЕРДР», — написав сам Олександр Дубинський у своєму блозі. За його словами, агрохолдинги на підставних осіб, на селян або в оренду виводять землю з держзапасу, платять за це хабарі. Вартість одного краденого гектара землі становить до $300. Він пообіцяв прізвища всіх осіб, причетних до розкрадання державних земель України, опублікувати 17 квітня 2019 року.