Збірна України розпочала відбір на ЧЄ-2020 «мировою» з чинним чемпіоном

26.03.2019
Збірна України розпочала відбір на ЧЄ-2020 «мировою» з чинним чемпіоном

Лідеру португальської збірної Кріштіану Роналду не вдалося подолати насичений український захист. (Фото з сайта championat.com.)

Організаційний регламент кваліфікаційної кампанії чемпіонату Європи 2020 року, як, загалом, і його фінальної частини, значно відрізняється від своїх попередників.
 
 
Головна відмінність 16-го за ліком єврофоруму полягає в тому, що він не має чітко визначеного господаря.
 
 
У випадку ЧЄ-2020 господарем змагань буде весь європейський дім — поєдинки відбудуться в 12 різних країнах континенту.
 
 
Так само видозмінена й кваліфікація турніру, котра проходитиме у пришвидшеному темпі. Груповий раунд відбору триватиме з березня до листопада 2019 року.
 
 
При цьому не буде у кваліфікації «стикових матчів». Замість них, аби повністю доукомплектувати склад учасників ЧЄ-2020, УЄФА проведе «плей-оф» Ліги націй, де невдахи євровідбору розіграють чотири останні путівки на майбутнє Євро, на якому, загалом, змагатимуться 24 європейські збірні.
 
У відборі на ЧЄ-2020 збірна України перебуває в групі «В» разом iз чинними чемпіонами континенту — португальцями, сербами, литовцями та командою Люксембургу.
 
Остання вже встигла наробити в Європі галасу. Вигравши свій стартовий поєдинок кваліфікації у Литви й скориставшись турнірними обставинами, так званий футбольний карлик несподівано захопив лідерство у своїй «пульці».
 
А збірна України свою боротьбу за одну з двох прямих перепусток на Євро розпочала нічиєю з фаворитом групи — чинним чемпіоном Європи.
 
Після свого неочікуваного тріумфу на французькому єврофорумі збірна Португалії зазнала певних кадрових змін, хоча, як і раніше, основною рушійною силою команди залишається Кріштіану Роналду.
 
Під час поєдинків Ліги націй, щоправда, зіркового півзахисника до табору збірної не викликали, проте повністю відмовитися від послуг одного з кращих футболістів планети наставник португальців Фернанду Сантуш не зміг.
 
У матчі в Лісабоні Кріштіану, прогнозовано, був найпомітнішою постаттю у своїй команді, проте стати головним героєм матчу судилося все ж не йому. 
 
Попри те, що «синьо-жовтим» значною мірою вдалося мінімізувати атакувальний потенціал Роналду, повністю позбавити португальців домінування на домашній арені підопічні Андрія Шевченка все ж не змогли.
 
Час від часу команда Сантуша завдавала разючих ударів по воротах «синьо-жовтих», котрі надійно захищав капітан команди Андрій П’ятов.
 
Власне, саме голкіперу «гірників», якому вдалися  кілька рятівних «сейвів», і судилося зіграти в матчі доленосну роль.
 
«Нічия в матчі між Португалією та Україною — несправедливий результат», — виголосив після гри засмучений «нульовим» підсумком протистояння Фернанду Сантуш.
Своєрідним «джокером» матчу міг стати й партнер П’ятова по клубній команді — новоспечений українець Мораес.
 
Вийшовши на поле наприкінці поєдинку, форвард «гірників» мав прекрасну можливість вразити ворота господарів. Добити м’яч у незахищені ворота дебютанту «синьо-жовтих» завадив захисник мадридського «Реалу» Пепе.
 
Водночас нагоду продемонструвати на благо українського футболу свої бомбардирські якості та голеве чуття уродженець Бразилії мав учора, коли «синьо-жовті» гостювали в Люксембургу.
 
Напередодні поєдинку другого туру наставник української команди Андрій Шевченко заявив про чіткий намір узяти в цій грі три очки. Попри те, що окремі експерти нині порівнюють команду Люксембургу зі збірною Ісландії, котра за останні роки досягла у своїй грі величезного прогресу, скромні представники Бенілюксу не повинні були порушити плани Шевченка та К°.
 
Як не крути, а, навіть граючи останнім часом без номінального форварда, збірна України демонструє на євроарені доволі змістовний футбол. До слова, не стоїть на місці й збірна Люксембургу, котра, як свідчить статистика, в останніх десяти домашніх матчах зазнала лише двох поразок. 

ТАБЛО

Чемпіонат Європи. Кваліфікація. Група В. 1-й тур. Португалія — Україна — 0:0, Люксембург — Литва — 2:1.