На Харківщині будують ТЕС, що працюватиме на соняшниковому лушпинні

22.03.2019
У селищі Нова Водолага наприкінці року запрацює теплова електростанція, де в якості палива використовуватимуть звичайне соняшникове лушпиння.
 
Проект реалізовує група компаній «Агроліга», що спеціалізується на переробці олійних культур.
 
Паротурбінна установка для ТЕЦ виготовлена у Болгарії і вже пройшла необхідне тестування.
 
У свою чергу, виробництвом котлів займалися болгарські та вітчизняні підприємства.
 
Окрім основних потужностей, електростанція матиме сучасну систему моніторингу викидів та системою очистки, яка дозволяє видалити фактично 99 відсотків попелу. 
 
Нову електростанцію «Агроліга» зводить між двома заводами, що спеціалізуються на переробці соняшнику, тому проблем із сировиною на ТЕЦ не буде.
 
«Технологія використання соняшникового лушпиння сьогодні досить поширена, оскільки вирішує одразу дві проблеми — підтримку вразливої екологічної рівноваги і виробництво чистої енергії, потреба в якій постійно зростає, — повідомляється на сайті компанії.
 
— Скажімо, у процесі переробки олійних культур ми отримуємо досить високий відсоток відходів — 14 від загальної маси сировини. Тому власна ТЕЦ — вдалий варіант використання безвідходних технологій. До того ж близьке розташування сировинної бази звільняє нас від необхідності витрачати кошти на логістику, а повна автоматизація процесу виключає необхідність винаймати велику кількість персоналу». 
 
Після відкриття ТЕЦ, «Агроліга» планує укласти договір про співпрацю з енергетичними компаніями, аби взяти участь у проекті «Зелений тариф». Це дозволить отримувати прибуток за рахунок продажу надлишку електроенергії.