У квітні газ для українців коштуватиме на 2% дешевше

22.03.2019
У квітні газ для українців коштуватиме на 2% дешевше

(Корреспондент.net)

Українці з першого числа наступного місяця заплатять за газ на 2 відсотки менше — 8,38 гривні за куб, повідомляє НАК «Нафтогаз України».
 
«У березні компанії «Нафтогазу» скористалися привабливою ринковою ситуацією й закупили достатні обсяги газу для забезпечення побутових споживачів. Враховуючи це, газопостачальна компанія (ЦПК) «Нафтогаз України» знизить ціну на квітень для своїх побутових споживачів, не встановлюючи максимально можливу торговельну націнку постачальника, дозволену законодавством», — зазначає відомча прес-служба, нагадуючи, що така ціна включає ПДВ і витрати на транспортування газу по магістральних і розподільчих трубопроводах.
 
Суттєвіше знизили вартість газу для промислових споживачів: у квітні вони на умовах передоплати купуватимуть газ по 7 тич. 188 гривень за тисячу кубометрів, що на 19 відсотків нижче за березневу ціну.
 
14 березня голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв заявив, що ціна газу на європейському ринку впала нижче вартості газу для населення в Україні, яку своєю постановою від 19 жовтня минулого року встановив Кабмін.
 
Тому компанія запропонувала уряду скасувати державне регулювання цін на газ для населення. Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман таку пропозицію не підтримав. Кабмін підвищив ціну на газ для населення на 23,5% iз 1 листопада 2018 року — до 8 тисяч 550 гривень за тисячу кубометрів.
 
Згідно з оприлюдненим у січні цього року Меморандумом про економічну та фінансову політику за програмою stand-by з МВФ, Україна взяла зобов’язання підвищити ціну на газ для населення на 15 відсотків iз 1 травня 2019 року, а з 2020 року порівняти ціни до ринкових.
 
15 березня Гройсман доручив «Нафтогазу» та Міністерству фінансів України почати переговори з Міжнародним валютним фондом про не підвищення цін на газ iз 1 травня цього року, враховуючи зниження вартості палива на європейських ринках.