По «нулях»: претенденти на останні місця в «єврокубковому секстеті» не вразили грою

12.03.2019
По «нулях»: претенденти на останні місця в «єврокубковому секстеті» не вразили грою

У грі проти «Арсеналу-Київ» динамівський «опорник» Денис Гармаш (ліворуч) несподівано вдало зіграв роль забивного форварда. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Упродовж кількох останніх сезонів функціонери Української прем’єр-ліги активно займалися питанням створення єдиного телевізійного пулу.
 
 
Довгий час прогресу заважала відсутність консенсусу між провідними клубами країни, домашні поєдинки котрих у чемпіонаті країни транслювалися на каналах різних медіа-корпорацій.
 
 
Проте перед стартом поточного чемпіонату новий президент УПЛ — швейцарець Томас Грімм — заявив про успішне завершення тривалих перемовин, розпочатих, до слова, його попередником Володимиром Генінсоном, результатом яких стане запуск із сезону 2019/2020 років єдиного телевізійного пулу команд елітного дивізіону.
 
 
Днями ж на офіційному сайті УПЛ оголосили про початок тендерної процедури на експлуатацію медіа-прав на усі матчі УПЛ сезонів 2019/20, 2020/21, 2021/22 років.
 
У прем’єр-лізі наголошують, що централізована система маркетингу та експлуатації медіа-прав на змагання УПЛ створить передумови для більш зрозумілого та послідовного висвітлення найкращих футбольних матчів в Україні, від чого виграють усі — вболівальники, медіа-індустрія, вітчизняні клуби.
 
При цьому, як вважають в УПЛ, створення єдиного ТВ-пулу — це важливий перший крок у довгострокову проекті. У команді Томаса Грімма вірять, що доходи, отримані шляхом застосування координованого підходу в маркетингу, розповсюдженні та експлуатації медіа-прав УПЛ, дозволять клубам ліги працювати над підвищенням спортивного рівня своїх команд. 
 
Поки ж — за тур до завершення першого етапу чемпіонату країни — вітчизняні футбольні експерти змушені констатувати, що футбол у виконанні переважної більшості колективів ПЛ нині має блідий та невиразний характер.
 
При цьому половину матчів 21-го туру ЧУ назвали неймовірно нудними. Три з шести поєдинків минулого ігрового «уїк-енду», в яких, до слова, змагалися претенденти на місця в першій шістці, завершилися «сухими» нічиїми.
 
«Хтось нарешті повинен себе проявити, а то бігає по полю сіра маса — і толку жодного», — заявив голова комітету національних збірних ФФУ Мирон Маркевич. За словами відомого тренера, це нонсенс, коли команди, котрі претендують на участь у єврокубках, на шістьох не можуть забити бодай одного гола. 
 
Водночас після «нулів» зі «Львовом» місце в «єврокубковому секстеті» гарантувала собі «Зоря».
 
Мінімально потрібного для себе результату в зіграних минулої суботи «нульових» матчах досягли «Маріуполь» iз «Ворсклою». Тепер за своє турнірне майбутнє в поточному чемпіонаті обидва клуби несуть, так би мовити, особисту відповідальність, не залежачи від поєдинків за участі конкурентів.
 
На тлі безголевих матчів суботи недільні поєдинки 21-го туру перетворилися на феєрверк результативності. Особливо плідно попрацювали лідери чемпіонату. «Шахтар» познущався над «Карпатами» (5:0), а «Динамо» не залишило шансів київському «Арсеналу» — 4:0.
 
За відсутності у складі «біло-синіх» травмованого новобранця з Іспанії Франа Соля, котрий через операцію на ушкодженому плечі пропустить кінець сезону, в динамівському клубі свій бомбардирський хист проявив півзахисник Денис Гармаш, забивши у ворота «канонірів» два м’ячі.
 
«Гармаш не надто відданий ігровій дисципліні, тому його відрядили в атаку», — так пояснив тактичне нововведення від Олександра Хацкевича колишній партнер білоруського тренера в «Динамо» Владислав Ващук.
 
Проте в «Шахтаря» на перших ролях у грі з «Карпатами» були старі кадри. Кращим гравцем матчу (як і всього туру — за версією УПЛ) став капітан «гірників» Тайсон, котрий і сам забив, і допоміг відзначитися українським «збірникам» — Віктору Коваленку та Миколі Матвієнку. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. 21-й тур. «Маріуполь» — «Чорноморець» — 0:0, «Ворскла» — «Десна» — 0:0, «Львів» — «Зоря» — 0:0, «Шахтар» — «Карпати» — 5:0, «Динамо» — «Арсенал-Київ» — 4:0, «Олександрія» — «Олімпік» — 1:1.
Турнірне становище: «Шахтар» — 54, «Динамо» — 47, «Олександрія» — 38, «Зоря» — 32, «Маріуполь» — 29, «Ворскла», «Десна» — 28, «Львів» — 27, «Карпати», «Олімпік» — 20, «Чорноморець» — 16, «Арсенал-Київ» — 11.
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 15, Швед («Карпати») — 11.