Гармонія вишуканості: у Києві проходить виставка ікебани

07.03.2019
Гармонія вишуканості: у Києві проходить виставка ікебани

Ікебана з Квіткою райського птаха. (Фото Валентини САМЧЕНКО.)

Понад 60 композицій, створених у рамках Ікенобо — найдавнішої школи ікебани у світі, представлені у Києві на традиційній весняній виставці японського квітково-філософського мистецтва.
 
 
Експозиція присвячена святу дівчаток Країни Східного Сонця — святу цвітіння персика.
 
 
У виставковому залі Національного музею літератури України до 9 березня милують відвідувачів як традиційних форм ікебани, так і композиції у вільному стилі. 
 
Ікебана — у перекладі з японської «живі квіти». У композиціях київської виставки — екзотичні Квітка райського птаха та антуріуми, а також звичні гвоздики та тюльпани; часто химерне гілля і різна зелень. І тільки на перший погляд може здатися, що все просто.
 
Насправді у японському традиційному мистецтві аранжування квітів мають значення кожен колір і нахил галузки. Мистецтва ікебани вчаться роками. До речі, в Японії ним займаються чоловіки.
 
Вивчаючи ікебану, людина вчиться бачити красу в простоті та природності, вчиться терпінню, поважному ставленню не тільки до інших людей, а й до окремих рослин і природи в цілому. Композиції майстрів ікебани витончені, навіть скромні, але мають внутрішню силу, яка проявляється не в кількості яскравих квітів, а в гармонії форм і кольорів. Кожна композиція — одне ціле, де видно красу кожної квітки.
 
Виставку організували філія Інституту ікебани Ікенобо у країнах Східної Європи та Українсько-японський центр КПІ імені Ігоря Сікорського за сприяння посольства Японії 
в Україні.