Хілларі Клінтон заявила, що не братиме участi у виборах президента США

06.03.2019
Хілларі Клінтон заявила, що не братиме участi у виборах президента США

Клінтон йде на заслужений відпочинок.

Колишній державний секретар США Хілларі Клінтон заявила, що не братиме участі у виборах президента 2020 року.
 
 
«Я не йтиму [в президенти], але збираюся продовжувати працювати, говорити та відстоювати те, в що вірю», — сказала Клінтон в інтерв’ю американському телеканалу News 12.
 
 
Клінтон була кандидатом у президенти від Демократичної партії двічі.
 
 
Вона вперше взяла участь у президентській гонці 2008 року, але тоді не змогла пройти відбір на праймеріз (внутрішньопартійних виборах), програвши Бараку Обамі.
 
2016 року вона поступилася на виборах чинному президенту Дональду Трампу. І хоча виграла в нього за абсолютною кількістю голосів (за неї проголосували на три мільйони більше американців, ніж за Трампа), але програла йому за кількістю голосів у колегії виборників.
 
До речі, сам Трамп, який під час виборчої кампанії і після її закінчення обзивав суперницю найбридкішими словами, тепер заявив, що хотів би бачити її своїм суперником у 2020 році. 
 
Тож Хілларі Клінтон вирішила не встрявати втретє у бруд виборчої кампанії, а натомість насолоджуватися життям письменниці, громадського діяча та просто бабусі.
 
Відомо, що в родині Клінтонів очікують на поповнення: Челсі Клінтон, єдина донька 42-го президента США Білла Клінтона та його дружини Хілларі, втретє вагітна. 
 
Про можливі плани Клінтон знову взяти участь у виборчій кампанії у Вашингтоні активно заговорили наприкінці минулого року. Але, як бачимо тепер, чутки та прогнози виявилися перебільшеними. Одним iз негативних факторів, який вплинув на рішення Клінтон відмовитися від участі у виборах, став стан її здоров’я та вік — на початок виборчих перегонів 2020 року їй буде вже 73 роки. 
 
Тим часом наразі вже 12 політиків оголосили про свій намір брати участь у президентських перегонах 2020 року. Від Демократичної партії це, зокрема, колишній член адміністрації Барака Обами Джуліан Кастро, екс-конгресмен Бето О’ Рурк, діючий конгресмен від штату Гаваї 37-річна Тулсі Габбард.
 
Але після відмови Хілларі Клінтон найбільша увага прикута до її внутрішньопартійного суперника, представника лівого, соціалістичного крила Демократичної партії Берні Сандерса.
 
Цей політик-важковаговик заявив у минулі вихідні на мітингу своїх прихильників, що йде на вибори-2020.
 
«Наша кампанія полягає не лише в тому, щоб перемогти Дональда Трампа, найнебезпечнiшого президента в сучасній історії США, а й у тому, щоб перебудувати нашу країну і створити уряд, заснований на економічній, расовій соціальній та екологічній справедливості», -— заявив політик-соціаліст Сандерс. 
 
Серед найсерйознiших потенційних претендентів на посаду президента також називають колишнього віце-президента США Джо Байдена та екс-мера Нью-Йорка Майкла Блумберга. Мільярдер Блумберг готовий виступити як незалежний кандидат і виділити на виборчу кампанію щонайменше півмільярда доларів із власних коштів. Про своє рішення балотуватися в президенти він має оголосити у найближчі 2-3 тижні.