Конституційний Суд скасував кримінальну статтю про незаконне збагачення

01.03.2019
26 лютого Конституцiйний Суд визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу, яка передбачає покарання для чиновників за незаконне збагачення.
 
Серед тих, хто звернувся з таким поданням до КС, 23 нардепа від «Народного фронту», по 11 нардепів БПП і групи «Відродження», 10 нардепів з «Опоблоку», 3 — від «Волі народу», 1 з Радикальної партії.
 
Президент України Петро Порошенко назвав ситуацію, що склалася, неприпустимою: він одразу ж заявив, що внесе до парламенту новий законопроект про покарання чиновників за незаконне збагачення, i вчора це зробив. 
 
Генпрокурор Юрій Луценко теж наголосив, що відмінена стаття про незаконне збагачення чиновників була недієвою. «Рішення КСУ не є несподіванкою.
 
Спеціалісти в галузі права знають, що наш фантастичний Комітет з антикорупційної діяльності Верховної Ради підготував текст закону, який не відповідає практиці юридичного застосування», — сказав Генпрокурор. Саме тому за всі ці роки НАБУ так і не змогло притягнути до відповідальності за цією статтею жодної особи. 
 
Та факт лишається фактом: як заявили в НАБУ, рішення Конституційного Суду означає, що всі кримінальні провадження в частині, що стосується незаконного збагачення, будуть закриті.
 
Поновити розслідування стосовно фігурантів усіх кримінальних проваджень, а також підозрюваних та обвинувачених за вже викритими фактами незаконного збагачення (в разі повернення відповідної статті до ККУ) буде неможливим, бо закон не має зворотної сили. Тому набуте майно за замовчуванням вважатиметься законним, безвідносно до джерел його походження.