Санкції працюють: Україна увійшла до топ-3 країн за розміром завданих Росії збитків

20.02.2019
Санкції працюють: Україна увійшла до топ-3 країн за розміром завданих Росії збитків

Міністерство економічного розвитку Росії включило Україну до трійки країн за розміром завданого Росії збитку.
 
 
Згідно з представленою вчора презентацією під назвою «Про роботу щодо усунення бар’єрів на зовнішніх ринках», розмір ймовірних збитків Росії через проблеми з Україною оцінюють у 775 мільйонів доларів.
 
 
На другому місці йде США (1,17 мільярда доларів), а на першому — Європейський Союз (2,42 мільярда доларів).
 
Загальні збитки від зовнішніх обмежень Мінекономрозвитку Росії оцінило в 6,3 млрд. доларів.
 
Ідеться про санкції, мита та інші заходи, які заважають поставкам російських товарів на експорт. Фахівці російського міністерства підрахували: щодо російських товарів запровадили 159 обмежень 62 країни світу.
 
Водночас Україна посідає друге місце за кількістю обмежувальних заходів стосовно Росії. У відомстві нарахували 22 такі заходи.
 
Стосовно інших країн, які своїми обмеженнями завдали найбільших збитків російській економіці, то слідом за першою трійцею йдуть Туреччина (713 млн. доларів), Індія (377 млн. доларів), Іран (320 млн. доларів) та Китай (174 млн. доларів). Але у випадку цих чотирьох країн, які вважаються дружніми до Росії, мотиви обмежень не стосувались військово-політичних дій Москви, а були винятково економічними.
 
У Мінекономрозвитку РФ зазначають, що санкційний тиск на Росію розпочався 2013 року, після смерті у в’язницi російського аудитора Сергія Магнітського. На заході смерть Магнітського пов’язують iз викриттям ним корупційних схем повернення податків.
 
У рамках прийнятого у США так званого «закону Магнітського» були запроваджені обмежувальні заходи щодо тих, хто був причетний до його смерті. Пізніше в цей список стали вносити всіх відповідальних за порушення прав людини. 
 
Але ще сильніший економічний тиск на Росію розпочався 2014 року після анексії Криму та розв’язання війни на сході України.
 
США, окрім санкцій за «законом Магнітського» та внаслідок агресії проти України, також запровадили санкційні покарання Росії за її кібератаки та втручання в американські вибори.
 
Наступна серія західних санкцій була пов’язана з підтримкою диктаторського режиму в Сирії, з угодою з владою КНДР та зі справою отруєння російськими агентами родини Скрипалів у Великій Британії. 
 
США та ЄС готуються найближчими тижнями запровадити новий пакет санкцій проти Росії.
 
Так, згідно з підготовленим американськими сенаторами законопроектом «Про захист американської безпеки від агресії Кремля» (DASKA), передбачено блокування активів та операцій російських фінансових інституцій й інвестицій у російський держборг.
 
Можливі також санкції проти суднобудівного сектору за агресивні дії Москви в Керченській протоці.