Українець Андрій Дериземля сенсаційно виграв Гонку легенд у «короля біатлону»

20.02.2019
Українець Андрій Дериземля сенсаційно виграв Гонку легенд у «короля біатлону»

Андрій Дериземля виграв Гонку легенд у «короля біатлону» Уле-Ейнара Бьйорндалена. (Фото з сайта biathlon.com.ua.)

Після восьми етапів Кубка світу в української біатлонної збірної не надто багато приводів для радості.
 
 
Усе керівництво нашої команди завмерло в очікуванні головних стартів сезону — чемпіонату світу та Європи.
 
 
Саме на ЧЄ, куди наша країна делегує «основу» своєї біатлонної збірної, покладають найбільші сподівання.
 
 
Сьогодні нашим «стріляючим лижникам» неабияк потрібні медалі. Варто нагадати, що спортивним міністерстом України біатлон визнаний головним пріорітетом серед зимових видів спорту.
 
Щодо успішного виступу наших спортсменів на біатлонному чемпіонаті світу-2019 в Остерсунді існують цілком обґрунтовані сумніви, адже в нинішньому сезоні робота у них відверто не клеїться. А на континентальній першості українським біатлоністам має бути значно легше піднятися на п’єдестал. 
 
Без Юлії Джими та Олени Підгрушної (вона перебуває на лікарняному), але з Вітою та Валею Семеренко, Анастасією Меркушиною, Ольгою Абрамовою, Юлію Журавок та Надією Бєлкіної російський наставник української жіночої команди Андрій Прокунін сподівається отримати перші позитивні плоди своєї роботи біля керма «синьо-жовтих», а водночас і додаткові квоти на заключний етап поточного Кубка світу в Холменколені.
 
Нагадаємо, що «золото», здобуте Джимою на стартовому етапі КС-2018/2019 у Поклюці в індивідуальній гонці, — продукт активної співпраці спортсменки з екс-наставником «синьо-жовтих», словенцем Урошем Велепцем.
 
У Раубичах Джими не буде, оскільки вона, займаючись за індивідуальним планом свого персонального наставника, повністю зосереджена на підготовці до березневого «мундіалю», де вона, певно, розраховує на повторення свого успіху на старті сезону.
 
Чоловіча команда вітчизняних біатлоністів до Раубичів їде в максимально повному складі на чолі з капітаном збірної Дмитром Підручним.
 
Вочевидь, у Білорусі перед відповідальним світовим форумом словацький наставник наших хлопців Юрай Санітра ще раз захоче обкатати естафетний квартет, бо саме в нього є найбільше шансів на високий результат в Остерсунді.
 
Не так уже й давно — в 2011 році в російському Ханти-Мансійську — вітчизняним біатлоністам удалося виграти планетарну «бронзу» в естафеті. Про той успіх iз перших уст наші збірники можуть почути від свого колеги по команді Сергія Семенова.
 
Не виключено, що секретами того успіху з Підручним та К° в Раубичах зможе поділитися й капітан тієї бронзової «четвірки» Андрій Дериземля, котрий днями там разом з іншим відомим представником українського біатлону — Оленою Петровою — брав участь у Гонці легенд. 
 
Спортивне свято влаштували з нагоди прощання з великим спортом багаторазової олімпійської чемпіонки, Героя Білорусі Дар’ї Домрачевої та її чоловіка — короля біатлону, норвежця Уле-Ейнара Бьйорндалена. 
 
Проте піти на заслужений відпочинок на мажорній ноті іменитим спортсменам не вдалося. У змішаній естафеті, де бігли Домрачева та Бьйорндален, переміг білоруський дует у складі Надії Скардіно та Сергія Новікова. Без «золота» для білорусько-норвезької пари завершилися й мас-старти.
 
У жіночих перегонах, які проходили без Домрачевої, тріумфувала Скардіно, котра, до слова, також, як і її партнерка по «золотій» олімпійській естафеті 2018 року, завершила спортивну кар’єру.
 
А от чоловічий мас-старт завершився тріумфом українця Дериземлі, котрий на 18,9 секунди випередив легендарного норвежця.
 
«Колишніх спортсменів не буває, тому кожен, хто виходив сьогодні на дистанцію, налаштовувався показати максимальний результат. Сьогодні на старти вийшли серйозні спортсмени, олімпійські чемпіони, котрі впродовж багатьох років грали провідну роль у біатлоні. Емоції, немов ти знову повернувся в спорт», — так прокоментував свій успіх Андрій Дериземля.