Трамп висунув на посаду голови Світового банку його гострого критика

12.02.2019
Трамп висунув на посаду голови Світового банку його гострого критика

Девід Малпасс.

Президент США Дональд Трамп висунув кандидатуру заступника міністра фінансів Девіда Малпасса на посаду нового глави Світового банку.
 
 
Сам Малпасс наголосив, що хоче працювати задля «конструктивних реформ» в банку, цитує його слова агенція «Франс Пресс».
 
 
Кандидатуру президента Світового банку має схвалити виконавча рада, яка обирає очільника серед претендентів на цю посаду зі 189 країн-акціонерів банку.
 
Традиційно президентом банку стає кандидат зi Сполучених Штатів, який є найбільшим акціонером банку з часткою в 16 відсотків.
 
Останні 6,5 року Світовий банк очолював Джим Йонг Кім, який 1 лютого несподівано оголосив про свою відставку. 
 
Девід Малпасс неодноразово виступав з гострою критикою на адресу Світового банку. У 2017 році під час виступу в Конгресі США він зазначив, що такі міжнародні інституції, як Світовий банк і Міжнародний валютний фонд, «витрачають багато грошей» та «не дуже ефективні». За його словами, їхня практика кредитування «часто корумпована».
 
62-річний республіканець Девід Малпасс під час передви­борчої кампанії Дональда Трампа в 2016 році був його старшим економічним радником.
 
З вересня 2017 року він обіймає посаду заступника міністра фінансів США з закордонних справ. Офіційний процес подання заявки на посаду голови Світового банку розпочався 7 лютого і триватиме до 14 березня. 

А ТИМ ЧАСОМ...

У Світовому банку повідомили, що без проведення реформ та, маючи поточні темпи росту ВВП, Україні знадобиться 50 років, щоб досягти такого рівня економічного розвитку, який має Польща.
 
Про це повідомив віце-президент Світового банку з питань Європи та Центральної Азії Сірілл Мюллер під час презентації дослідження Світового банку про економічний розвиток України, передає «Громадське радіо».
 
Водночас для досягнення поточного рівня економічного розвитку країн Західної Європи, таких, як Німеччина, знадобиться вдвічі більше часу — 100 років. З
 
а словами Мюллера, в Україні спостерігається значна концентрація капіталу в руках нечисельної групи населення.
 
Зокрема, троє найбагатших українців володіють 6% ВВП країни.
 
«Це майже вдвічі більше, ніж у Росії, та втричі більше, ніж у Польщі. Співвідношення доходів найбагатших людей до ВВП майже не змінювалось iз 2007 року. Це обмежило доступ до економічних можливостей, здатних повністю розкрити потенціал людського капіталу», — йдеться у дослідженні Світового банку.
 
Там зазначають, що найбільші фактори, які стримують економічний розвиток України, — завелика закредитованість, сильна залежність від світових ринків збуту сировини, занадто пізній початок реформ.
 
Пріоритетними реформами в Україні, на думку представників Світового банку, мають стати податкова реформа, покращення логістики, а також скасування мораторію на продаж землі. Крім цього, важливо провести судову реформу та реформу Антимонопольного комітету.