З початку року ліки можна повертати до аптек: як це працюватиме

14.01.2019
Із першого січня 2019 року до аптечних закладів можна повертати лікарські засоби. Про це заявила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.
 
 
«Із 1 січня 2019 року кожен українець може повертати до аптек ліки. Коли аптека отримуватиме повернені препарати, вона мусить перевірити, чи їх не відкривали, чи не використовували, чи відсутні пошкодження упаковки. Якщо все добре,тоді це не становить жодної загрози і ліки можна повернути», — зазначила очільниця МОЗ.
 
 
За її словами, контролювати процес повернення ліків має Держлікслужба.
 
«Ми внесли зміни в організацію роботи Держлікслужби. Це — центральний орган виконавчої влади. Ми надаємо йому більше повноважень щодо інспекції. Регіональні відділення Держлікслужби перевірятимуть аптечні установи», — сказала в.о. міністра.
 
Цю інформацію підтвердила і народний депутат від фракції «Самопоміч» Ірина Сисоєнко. «Чинним законодавством передбачено повернення в аптеку винятково неякісних лікарських засобів і за наявністю розрахункового документа, а не будь-яких лікарських засобів, як це анонсується у багатьох ЗМІ», — наголосила нардеп.
 
У МОЗ зазначили, що на вимогу покупця аптеки мають надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника. Також необхідно перевіряти сайт Держ­лікслужби, аби переконатися, що ті чи інші препарати не заборонені, щоб уберегти себе від придбання неякісних ліків. 
 
Для повернення ліків необхідно пред’явити розрахунковий документ на придбання ліків. Важливий факт належної якості підтверджується документами: висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Держлікслужби або уповноваженою лабораторією, та розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу. Фактично перед отриманням компенсації ліки буде відправлено до Держлікслужби, де мають перевірити медикамент.
 
Повертати неякісні ліки в аптеки — це адекватна практика, вважає виконавчий директор Асоціації міжнародних фармвиробників Володимир Ігнатов.
 
«Ліки будуть повертати й утилізовувати. Щодо кожного такого випадку Держлікслужба має з’ясувати, звідки взявся препарат. Чи його аптека купила на базарі, чи постачальник завіз «лівий» товар, чи виробник припустився помилки», — пояснив Ігнатов.
 
Можливість повернення ліків передбачена законом України від 23.11.2018 №2628 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів», що вже набрав чинності з 1 січня 2019 року. 
 
Отже, в разі придбання ліків неналежної якості, якщо недоліки виявлено в межах терміну придатності, покупець має право вимагати або заміни ліків на препарати належної якості, або повернення сплачених коштів. Причому поку­пець сам обирає варіант поведінки в такій ситуації, а продавець на підставі закону лише зобов’язаний діяти відповідно до вимог покупця, за винятком, якщо у продавця немає відповідних ліків належної якості, щоб надати їх замість препарату неналежної якості. Ця законодавча вимога передбачена з моменту ухвалення Закону України «Про захист прав споживачів».