Львівський енергоострів: найцікавіше про Міжнародний економічний форум

07.11.2018
Львівський енергоострів: найцікавіше про Міжнародний економічний форум

Виставка «Схід Експо» на Міжнародному економічному форумі стала можливою за фінансової підтримки ПРООН.

Чи знали ви, що Голландія — друга за інвестиціями в Україну серед європейських країн? Так-так.
 
 
Та сама Голландія, з якою ми мали стільки клопоту в процесі укладання угоди про асоціацію України з Євросоюзом, протягом першого ж року дії цієї угоди стала одним iз найактивніших економічних партнерів.
 
 
Більше того — має намір активно розширювати співпрацю, втілюючи комплексні проекти, що передбачають великі організаційні та фінансові вкладення та тривалий час для реалізації.
 
Наприклад — запланувала найближчими роками реалізувати в Україні великий міжнародний проект із розвитку водного транспортування.
 
Про нього на ХVIII Міжнародному економічному форумі, що проходив минулого тижня у Львові, повідомив Надзвичайний і Повноважний посол Королівства Нідерланди в Україні Едуард Хукс.
 
Не меншою мірою зацікавлені налагодженням взаємовигідних економічних зв’язків і країни Азії, які на тематичних пленарних засіданнях форуму представляли дипломатичні посланці Об’єднаних Арабських Еміратів та Туреччини.
 
Наші стабільні північноамериканські партнери зі США та Канади долучилися до дискусії щодо експортних стратегій України загалом та Львівщини зокрема. Адже саме на свої експортні та інвестиційні перспективи регіон, що взяв на себе сміливість назватися «Хабом можливостей», зробив цього разу головну ставку.
 
Безумовно, розвивати бажані можливості, не маючи підтримки і гарантій держави, можна, але проблематично. Тому від запрошених на дискусійні панелі форуму очільників виконавчої влади хотіли почути підтвердження, що на таку підтримку (принаймні у вигляді не-заважання) таки можна розраховувати.
 
Адже вітчизняну економіку досі нерідко регламентують нормативні документи, виписані ще за радянських часів. Їх державна бюрократична машина зацементувала в законодавчому полі безліччю чіпких гачечків і павутинок, на розплутування яких доводиться витрачати купу сил і часу.
 
За словами заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Михайла Тітарчука, протягом останніх кількох років фахівцям міністерства вдалося відмінити близько 500 таких хитровиписаних нормативних актів, спростивши умови ведення бізнесу в Україні.
 
«Це не такий простий процес, як може здаватися, бо, на жаль, доводиться шукати переконливу аргументацію для відміни не лише застарілих нормативів чи постанов, а й цілком свіжих законопроектів, підготовлених діючими депутатами та посадовцями. І на кожен iз них, орієнтуючись на власний досвід, доводиться витрачати як мінімум рік.
 
І насправді було б чудово, якби наш бізнес мав можливість вирішувати свої проблеми самостійно, щоб Мінекономрозвитку в цих процесах узагалі не був задіяним. Мати перевагу мінімальної бюрократизації, можливість максимально швидко адаптуватися до ситуативних змін на сучасному ринку — це надзвичайно важливо як для вітчизняних підприємців, так і для іноземного бізнесу в Україні. Бо економічний поступ великою мірою визначається й тим, наскільки разом iз вітчизняними виробниками захищені прямі іноземні інвестиції.
 
Наше нинішнє 71-ше місце в рейтингу світових економік і 44-та позиція в індексі глобальних інновацій — знаковий показник. Наше найближче завдання — увійти до топ-50, рухаємося в цьому напрямi. Але головний результат нашої роботи — щоб бізнесу в Україні було легко розвиватися», — заявив заступник міністра на дискусійній панелі «Нова промислова політика України — результат економічних реформ».
 
Вісімнадцятий Міжнародний економічний форум, що працював під гаслом «Львівщина — хаб можливостей», відкрився символічною для України виставкою «Схід-Експо». На ній представили свої вироби сімдесят підприємців iз Донеччини та Луганщини. Виставка, що стала можливою за підтримки ПРООН, стала найбільш відвідуваною подією форуму. 
 
Як повідомив на її відкритті перший віце-прем’єр міністр України, міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Львівщина невипадково стала місцем проведення міжнародного економічного форуму: з 2015 року вона очолює рейтинг за найбільшою кількістю інвестицій у регіон. Близько двох десятків країн долучилися до участі у ньому. За словами першого віце-прем’єра, за 8 місяців цього року експорт товарів з України збільшився на 12 відсотків, при цьому до Америки експорт зріс майже на третину. 
 
За інформацією голови Львівської облдержадміністрації Олега Синютки, цьогорічний форум встановив три рекорди. Вперше на ньому був представлений бізнес зі сходу, вперше на форум зареєструвалося понад тисячу осіб (за попередньою інформацією — загалом це число піднялося до півтори тисячі учасників).
 
А ще в рамках форуму на Львівщині, в Яворівському районі, відкрили найбільшу в Західній Україні сонячну електростанцію, — своєрідний енергетичний острів площею близько восьми десятків гектарів, здатний забезпечити екологічно чистою електроенергією цілий адміністративний район. Про нього, як і про інші унікальні події та учасників форуму, ми ще розповімо в наступних номерах «УМ».