Головного підозрюваного у справі про напад на Катерину Гадзюк перевезли в київський СІЗО

30.10.2018
Сергія Торбіна — головного підозрюваного у справі про напад на активістку Катерину Гадзюк перевезли з Херсонського ізолятора до СІЗО міста Київ.
 
У зв’язку з цим його адвокат Юрій Хазов пообіцяв зробити офіційну заяву для преси, яка стежить за резонансною справою про напад на радника глави Херсонського міськвиконкому.  
 
Правозахисник 28 жовтня звернувся через соціальні мережі до Генерального прокурора України Луценка, написавши з трьома знаками оклику: «Юрій Віталійович, попереджаю вас, будь які дії без участі захисника є недопустимими доказами». 
 
Раніше херсонський суд продовжив термін утримання під вартою для підозрюваного у нападі на Катерину Гадзюк до 3 грудня 2018 року.
 
Ситуацію також прокоментував адвокат Масі Найєм. Він припустив, що у переміщенні підозрюваного можуть бути зацікавлені співробітники СБУ.
 
Ще 7 серпня 2018 року Головне слідче управління цього відомства порушило кримінальну справу «за фактом організації закінченого замаху на умисне вбивство з особливою жорстокістю, вчинене на замовлення працівників правоохоронних та державних органів за сприяння сепаратистських організацій на території півдня України, з метою дестабілізації суспільно політичної ситуації у південному регіоні держави».
 
— Минуло вже рівно три місяці з дня нападу на херсонську активістку, однак відповіді на питання «хто замовив Катю Гадзюк?» ще й досі немає, — обурюється адвокат Масі Найєм. — Сергій Торбін весь цей час мовчав. Я нагадаю, що раніше він працював у херсонській міліції, отож, цілком логічно, що перебуваючи у Херсоні, він потрапив під вплив своїх колишніх колег. Сподіваюсь, що тепер справа скоріше зрушить із місця. 
 
Масі Найєм нагадав, що перший заступник глави Національної поліції України В’ячеслав Абро­ськін особисто пообіцяв, що всіх причетних до саботування цього розслідування правоохоронців притягнуть до відповідальності. Однак за фактом, нікого так і не покарали за відсутність результатів роботи.
 
Почалося все з того, що 31 серпня невідомий чоловік облив сірчаною кислотою активістку з Херсона Катерину Гадзюк, це зафіксували камери спостереження. Медики діагностували у потерпілої понад 45 відсотків опіків тіла, вона перенесла вже понад десять операцій iз пересадки шкіри і донині перебуває у лікарні.
 
За цей час правоохоронці затримали шістьох осіб, підозрюваних у замаху на життя Гадзюк. Усі заарештовані — учасники бойових дій на Донбасі, а двоє з них, Сергій Торбін та Володимир Васянович, мають звання «Народний герой України» й нагороджені орденом «За мужність» третього ступеня. 
 
За версією слідства, чоловікам заплатили від 300 до 500 доларів США за організацію нападу на Катерину Гадзюк, після чого вони розділили обов’язки між собою.
 
Один зловмисник купував сірчану кислоту, другий — відстежував графік життя Гадзюк, третій працював як інформатор, а ще двоє — здійснювали прикриття для Сергія Торбіна у момент його безпосереднього нападу на працівницю Херсонського міськвиконкому.
 
На суді чотири людини зізналися у скоєному, однак головні фігуранти справи — Сергій Торбін та Володимир Васянович — категорично заперечують свою провину.