Загибель античного міста Помпеї відбулася на 2 місяці пізніше, ніж вважали науковці

19.10.2018
Загибель античного міста Помпеї відбулася на 2 місяці пізніше, ніж вважали науковці

Відкриття в Помпеї може призвести до корекції підручників.

Загибель античного міста Помпеї вiдбулася не в серпні, а в жовтні.
 
Про це свідчать знайдені під час розкопок у зруйнованому поселенні написи деревним  вугіллям, повідомляє «Євроньюз».
 
Уточнити місяць дозволяє згадка конкретного дня: 16-й день до листопада, тобто 17 жовтня. Нові терміни підтверджують і сліди осінніх фруктів, яких не могло бути в серпні, і теплий одяг на загиблих при виверженні вулкана Везувій. 
 
Як розповів директор Археологічного парку Помпеї Массімо Осанна, напис міг бути залишений за тиждень до виверження, тому це дозволяє перенести дату катастрофи з 24 серпня на 24 жовтня.
 
«Запис був тимчасовим, більше того, його залишили в кімнаті, де працювали будівельники. Це був незаселений будинок, а у приміщеннях і в саду відбувався ремонт». 
 
Вказівка на те, що виверження Везувію сталося 24 серпня 79 року, міститься у листі античного політика та оратора Плінія Молодшого до римського історика Тацита. Археологи не виключають, що при переписуванні манускрипту в Середні віки і в ранні Нові часи в текст могла закрастися помилка. 
 
Археологи нагадують, що ще в ХІХ столітті з’явилися сумніви стосовно точної дати страшного катаклізму, який забрав життя сотень людей. Адже на теренах руїн міста знайшли гілки кущів з осінніми ягодами. Окрім того, знайшли рештки гранатів та інших типових для осені фруктів-падалок. 
 
Це відкриття може призвести до корекції підручників історії Апенінського пів­острова, зауважують італійські ЗМІ.