Рада ухвалила в першому читанні принципово новий «мовний» закон

05.10.2018
Рада ухвалила в першому читанні принципово новий «мовний» закон

Учора, 4 жовтня, Верховна Рада взялася за розгляд ключового документа нинішнього пленарного тижня — проекта закону про мову. Голова ВР Андрій Парубій на погоджувальній раді парламенту в понеділок наголосив, що закон про мову — це «виклик, який стоїть перед українським парламентом і на який ми маємо дати відповідь».
 
«Сьогодні дуже важливий день — Верховна Рада розглядає проекти закону про мову. Це гост­роактуальне питання, бо це — питання національної безпеки України, — написав на своїй сторінці у «Фейсбуці» гуманітарний віце-прем’єр В’ячеслав Кириленко. — А для України зараз немає нічого важливішого, ніж безпека. Пам’ятаймо: де є повага до мови — там є Україна! Де поваги не було — там окупація». 
 
До розгляду було запропоновано кілька «мовних» документів.
 
«Є чотири законопроекти, які пройшли через профільний комітет. Пропонуватиму розглядати законопроекти за повною процедурою, щоб усі доповідачі змогли виступити і щоб був вибраний один із законопроектів, на базі якого ми зможемо здійснювати роботу до другого читання», — додав спікер Андрій Парубій.
 
Проте громадські активісти та автори «Порталу мовної політики» наполягали на необхідності ухвалити законопроект №5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як дер­жавної».
 
«Законопроект №5670-д покликаний передусім захистити права тих, хто хоче говорити українською та отримувати нею інформацію та послуги. Закон не зазіхає на звичні мовні практики більшості населення, натомість забезпечує повноцінну можливість вибору мови спілкування для громадян, усуває перешкоди для переходу на українську. Дія законопроекту не поширюється на мову приватного спілкування та релігійних обрядів», — аргументували на користь саме цього законопроекту в коаліції громадських організацій «Реанімаційний пакет реформ».
 
Документ був напрацьований робочою групою правників, громадських активістів та експертів Координаційної ради з питань застосування української мови в усіх сферах суспільного життя та внесений аж 77 народними депутатами. 
 
«Завтра голосуватимемо за Закон про забезпечення функціонування української мови як державної, — написав напередодні розгляду в «Фейсбуці» народний депутат Микола Княжицький. — Такою є назва закону 5670-д, який я підтримую. Під виглядом альтернативного закону багато людей агітує за закон 5556. Це маніпуляція. Закон 5556 — не про українську мову, а про всі мови. Так, ми дбаємо про захист прав нацменшин, але після скасування закону Колесніченка—Ківалова саме українська залишилася без захисту в Україні. Отже, Закон про Українську мову (окрім 5669 і 5670) один — 5670-д. І тому Президент пише на бігбордах: «Армія, Мова, Віра», а не «Армії, Мови, Віри». 
 
Закону про державну мову Україна чекала 27 років незалежності. Ситуація дійшла до абсурду, адже питання мови багато років регулювалося радянським законом 1989 року, а згодом — сумнозвісним законом Ківалова—Колесніченка, який Конституційний Суд України скасував у 2018 році. Тож учорашній день у парламенті — це була чергова історична мить у житті нашої держави. 
 
Коли верстався номер, із парламенту надійшла втішна новина: законопроект 5670-д ухвалено в першому читанні. Додамо, що цей документ не тільки детально розписує вживання української мови як державної в усіх публічних сферах і законодавчо утверджує її позиції як державної, а й запроваджує механізми, які дозволятимуть забезпечувати виконання закону.