Українка стала наймолодшою чемпіонкою світу із дзюдо в історії

25.09.2018
Українка стала наймолодшою чемпіонкою світу із дзюдо в історії

У свої 17 років киянка Даша Білодід виграла перше «золото» чемпіонатів світу в історії вітчизняного жіночого дзюдо. (Фото ukrainejudo.com.)

Біографії великих спортсменів рідко коли обходяться без згадування особистості хорошого тренера.
 
 
Попри свій юний вік, 17-річну київську дзюдоїстку Дарину Білодід уже сміливо можна вважати великою історичною персоною світового масштабу, адже вона стала не тільки першою чемпіонкою світу в історії українського жіночого дзюдо, а й наймолодшою володаркою планетарного «золота» за весь час проведення «мундіалів».
 
 
Без сумніву, досягти подібного успіху, оминувши на чемпіонській стежці не один важкий бар’єр, яскравій українській дзюдоїстці допомогли її батьки — знані в минулому спортсмени-дзюдоїсти: Геннадій Білодід, на рахунку котрого дві перемоги на чемпіонатах Європи (2001, 2003) та «бронза» світового ґатунку (2005), та Світлана Кузнєцова — майстер спорту СРСР.
 
Як зізналася після тріумфу Дарина, вона була в розпачі, коли побачила турнірну сітку ЧС-2018. Сльози, котрі, за словами новоспеченої чемпіонки планети, не вщухали після ознайомлення з турнірними перспективами впродовж 30 хвилин, зрозуміти нескладно, адже серед своїх можливих суперниць на шляху до вершини вона побачила олімпійську чемпіонку 2016 року та тріумфаторку попередньої світової першості.
 
Утім перебування разом iз талановитою дзюдоїсткою досвідчених батьків-секундантів швидко вивело її зі стану «гроггі». Власне, саме їм вона після свого історичного тріумфу передавала найпалкіші вітання.
 
До зустрічі з тріумфаторкою олімпійського Ріо — аргентинкою Пауло Парето, котра відбулася в чвертьфіналі, Білодід підійшла, вже добре розім’явшись. 
 
«Робочі» перемоги над Дістрією Краснікі з Косово та китаянкою Яо Ксіон дозволили Дарині налаштуватися на переможну хвилю. Попри те, що на боці 32-річної титулованої аргентинки, окрім низки регалій, був і величезний досвід, який, до слова, допоміг їй вибити з турнірної сітки ЧС-2018 посіяну під другим номером росіянку Ірину Дольо­ву, майстерність та наснага юної українки забезпечили їй перемогу в непростому чверть­фіналі. Водночас півфінальну зустріч iз казашкою Отгонцецег Галбадрах наша зіркова співвітчизниця завершила чистою перемогою, заробивши іппон.
 
Так само «іппоном» завершила свою зустріч Білодід і з іншою іменитою опоненткою — чемпіонкою світу-2017, японкою Фуною Тонакі. Перед планетарним фіналом у Баку Даша вже двічі перемагала Тонакі в 2018 році. Третє побачення в сезоні так само завершилося на користь українки, після котрого вона стала другою в історії українського дзюдо (після Георгія Зантараї, котрий виграв ЧС-2009) чемпіонкою світу.
 
Цікаво, що на ЧС-2018 не залишився без медалі й сам Зантарая, котрому в Азербайджані вдалося вибороти «бронзу». Після успішного подолання на бакинському татамі втішного турніру в заключному поєдинку котрого Гео переміг лідера світового рейтингу Таля Флікера з Ізраїлю, в активі 30-річного майстра з України стало шість планетарних нагород, включно з «золотом» Роттердама-2009. При цьому азербайджанська медаль стала четвертою поспіль «бронзою», виграною Зантараєю на чемпіонатах світу.