Чоловіча збірна України з баскетболу готується дати бій грізним іспанцям у Києві

12.09.2018
Чоловіча збірна України з баскетболу готується дати бій грізним іспанцям у Києві

Кардинально змінюючи формат відбору на чемпіонат світу, у Міжнародній федерації баскетболу обіцяли максимально сприяти приїзду до таборів національних збірних усіх найсильніших виконавців, включно з представниками НБА.
 
Не секрет, що наставники збірної України постійно мали проблеми із залученням до складу «синьо-жовтих» вітчизняних повпредів у найсильнішій лізі світу.
 
Коли ж укотре — напередодні важливих для української збірної поєдинків першого раунду кваліфікації ЧС-2019 — синьо-жовта команда залишилася без підтримки заокеанських легіонерів, на емоціях її очільник Євген Мурзін заявив, що більше не буде чекати підмоги з-за океану.
 
Утім, пробившись до другого етапу відбору на китайський «мундіаль», збірна України опинилася в одній групі з вельми іменитими опонентами, зустріч з якими обіцяє її учасникам чималі іміджеві дивіденди.
 
Що казати, коли серед майбутніх суперників українських баскетболістів фігурують чинні чемпіони Європи — словенці, а також одна з найіменитіших збірних континенту — Іспанії. І саме домашньою зустріччю з піренейцями розпочне другу частину свого планетарного відбору команда Євгена Мурзіна.
 
«Ми можемо переграти Іспанію нашим складом», — заявив напередодні зустрічі з бронзовими призерами останнього чемпіонату Європи Пух Джетер, який після паузи знову повернувся до виступів за «синьо-жовтих».
 
Так само готуються до поєдинку з іменитою збірною Іспанії, в активі котрої є «золото» ЧС-2006 та три найвищі комплекти медалей європейських першостей (2009, 2011, 2015), й двоє наших баскетболістів iз НБА.
 
Нарешті до збірної приїхав Олексій Лень, про гру котрого в Україні багато говорили, але, по суті, ніколи її на Батьківщині не бачили.
 
Після переїзду з Фініксу до Атланти Олексію потрібно багато що доводити в новому клубі, відтак вихід на майданчик у національних кольорах в поєдинку проти потужного опонента може додати вітчизняному центровому додаткових балів у боротьбі за місце в складі «Антланти Хоукс».
 
Для іншого українського легіонера з НБА — Святослава Михайлюка — збірна України місце не нове, хоча левову частку ігрового часу він провів у молодіжних синьо-жовтих командах.
 
Однак після зміни своєї прописки в США зі студентської на професіональну (влітку Свят підписав повноцінний контракт з «Лос-Анджелес лейкерс») Михайлюк таким чином продемонстрував свою повну готовність до гри за головну збірну України. При цьому довго кликати до лав національної команди вихованця черкаського баскетболу не довелося.
 
«Раніше я приїздив до збірних U-18, U-20. Тож можна сказати, що цей шлях для мене знайомий. Різниці (між молодіжними та національною командами) не відчуваю», — наголосив Михайлюк.
 
А от уродженця Донецька Джоеля Боломбоя, на котрого раніше також розраховували в таборі національної збірної України, в синьо-жовтій команді вже не чекають.
 
Перебравшись з «Юти джаз» до московського ЦСКА, темношкірий форвард заявив, що він має російські корені і готовий грати за збірну Росії. Утім, як і наголошував Євген Мурзін, на Боломбоя в збірній України й не розраховували.
 
Водночас у збірній України в матчі проти Іспанії (14 вересня в Києві) чекають на потужну підтримку вболівальників. «Їхня енергія потрібна, особливо тоді, коли в грі щось не виходить», — каже Михайлюк, сподіваючись, що разом iз партнерами їм вдасться здолати іменитого суперника.
 
Відзначимо, що на старт другого етапу кваліфікації ЧС-2019 збірна Іспанії вийшла в ролі лідера групи, маючи максимальний очковий доробок. Натомість в активі «синьо-жовтих» — три перемоги та три поразки. Результат, який залишає підопічним Мурзіна шанси на «мундіаль».