Ферма «Велетня»: на Сумщині стартує щорічний форум українських тваринників

05.09.2018
Ферма «Велетня»: на Сумщині стартує щорічний форум українських тваринників

Цього разу для проведення Національного дня ферми обрано ТОВ «Велетень» у Сумській області.
 
 
Успішне інноваційне господарство стало базовим для обміну досвідом аграріїв з усієї країни не випадково.
 
 
Наведемо лише декілька основних особливостей, до яких варто придивитися у «Велетні».
 
 
У молочному стаді господар­ства стабільно не вище одного відсотка клінічних маститів (максимум 4 маститних корови на 800 голів дійного стада).
 
Застосовують регулярну (двічі на місяць) діагностику субклінічних маститів за допомогою приладів MastDetec. Загалом по стаду не вище 8 відсотків корів із субклінічним маститом. Налаго­джені відповідно до кращих практик протоколи доїння корів.
 
Утримання телят віком до двох міяців — надвірно, але у пластикових будиночках. Стовідсоткове збереження. Ефективний комплекс заходів із новонародженими телятами та їх адаптація до дорощування під час молочного періоду.
 
Утримання  корів: без­прив’яз­не, однак господарство прийняло рішення в усіх корпусах встановити хедлоки. І хоча це збільшує витрати на будівництво, однак результат того вартий.
 
Адже таке технологічне рішення дозволяє спеціалістам господарства оперативно виконувати всі необхідні маніпуляції обстеження, лікування, штучного запліднення.
 
Зберігання сіна-соломи в тентованих ангарах (металеві конструкції легкого монтування). Це недороге і ефективне рішення, дозволяє захистити грубі корми від псування та намокання.
 
Корнаж зберігають у траншеях між корпусами МТФ. Це дозволяє оптимізувати простір. ТОВ «Велетень» — одне з небагатьох підприємств по Україні, де якісно заготовляють та ефективно застосовують корнаж.
 
Як саме господарству вдалося досягти високої продуктивності та розумної організації всіх процесів виробництва та відтворення стада — про це дізнаються сьогодні учасники Національного дня ферми.