Голодуючого 170 днів кримського політв'язня Володимира Балуха хочуть відправити до карцера

04.09.2018
Голодуючого 170 днів кримського політв'язня Володимира Балуха хочуть відправити до карцера

Незаконно засудженого в анексованому Криму українського активіста Володимира Балуха можуть перевести зі СІЗО міста Сімферополь до штрафного ізолятора, мотивуючи це його «поганою поведінкою».
 
 
За час арешту патріот України втратив понад 30 кілограмів ваги, заробивши «букет» хронічних захворювань. Родичі та друзі в’язня Кремля всерйоз побоюються за життя Володимира Балуха і готуються до найгіршого сценарію розвитку подій.
 
— Я сьогодні вночі дізнався, що стан здоров’я Балуха різко погіршився та наблизився до критичної позначки, — повідомив  заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз. — Тюремники погрожують відправити його «на яму», тобто до штрафного ізолятора, де проти в’язня можуть застосувати тортури та інші заходи насильницького характеру.
 
Нині Володимир Балух перебуває у загальній камері СІЗО, де щодня зазнає морального тиску з боку тюремників. Арештант дуже помітно схуд, втративши третину ваги, ледь  пересувається.
 
Незважаючи на це, кримська «прокуратура» повідомила адвокату політв’язня, що «життєво важливі показники Балуха — у межах норми, тому спеціалізованої медичної допомоги він не потребує». 
 
Нагадаємо, що ще 23 серпня міністр юстиції Павло Петренко повідомив, що Європейський суд iз прав людини зобов’язав Росію до 5 вересня надати інформацію щодо стану здоров’я чоти­рьох політв’язнів Кремля — Станіслава Клиха, Володимира Балуха, Еміра-Усейна Куку та Сергія Литвинова.
 
Тим часом представник України в Тристоронній контактнiй групі в Мінську Ірина Геращенко повідомила: «На всі наші пропозиції у рамках гуманітарної підгрупи в Мінську, через МЗС або інститут омбудсманів iз передачі громадян РФ, засуджених за тероризм або участь у бойових діях, в обмін на звільнення українців, Росія відповіла відмовою».
 
Патріот України Володимир Балух голодує вже 170 днів поспіль та вимагає звільнити всіх невинно засуджених людей. Простий кримський фермер отримав від спецслужб Росії звинувачення у тероризмі після того, як вивісив над своїм будинком жовто-блакитний прапор України і  повісив табличку «вулиця Небесної сот­ні, 18». Роздольненський районний суд засудив його до трьох років та семи місяців колонії-поселення, а також до виплати штрафу розміром у 10 тисяч рублів.
 
Під час судового засідання 19 березня активіст оголосив безстрокове голодування. У середині літа  той же суд збільшив для Балуха термін утримання під вартою до п’яти років, мотивуючи це тим, що ув’язнений нібито побив начальника ізолятора (хоча Валерій Ткаченко всі свої претензії щодо арештанта зняв).
 
Житель окупованого півострова Крим Володимир Балух, також як і його земляк Олег Сенцов, який голодує вже 112 днів поспіль, став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію. 
 
За словами Уповноваженої Верховної Ради України з прав людини Людмили Денисової, стан здоров’я Олега Сенцова та Володимира Балуха є надкритичним. Не дивлячись на загрозу життю, арештанти рішуче закликають звільнити всіх незаконно засуджених в’язнів Кремля, щодня отримуючи величезну моральну підтримку активістів  і відомих осіб із різних країн.