Після вбивства Захарченка бойовики закрили КПП, на вулицях Донецька масово арештовують людей

04.09.2018
Дестабілізація ситуації на окупованих територіях ОРДЛО почалася відразу ж після загибелі в результаті вибуху 31 серпня лідера «ДНР» Олександра Захарченка.
 
Росія звинуватила в убивстві Олександра Захарченка Україну, а слідчий комітет РФ порушив кримінальну справу у зв’язку з цим убивством за статтею «акт міжнародного тероризму» (ст. 361 КК РФ). Місто Донецьк узято в кільце військовою технікою, а поплічники загиблого ватажка «ДНР» намагаються втекти.
 
«КПВВ «Майорське» працює лише на в’їзд до «ДНР», — повідомив представник омбудсмана України в Донецькій i Луганській областях Павло Лисянський. — Свою роботу в повному обсязі продовжує тільки КПВВ «Станиця-Луганська».
 
За уточненою інформацією правоохоронців, підсумком вибуху в кафе «Сепар» стала загибель однієї людини, поранено ще дев’ятьох відвідувачів, а особистий охоронець Захарченка зник безвісти. Бойовики оголосили про введення надзвичайної ситуації, перекривши рух транспорту як до України, так і в бік Росії.
 
Україна була змушена звернутися по допомогу до координаторів ОБСЄ в Тристоронній контактній групі в Мінську та гуманітарної підгрупи, які можуть посприяти розблокувати КПВВ на Донбасі.
 
«Ми отримуємо тривожну інформацію з окупованого Донбасу, де тривають масові затримання людей, — заявила перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко. — З окупованих територій нікого не випускають, а це значно погіршує й без того велику гуманітарну кризу на сході України». Відповідальність за політику безпеки та гуманітарної ситуації на Донбасі несе країна-агресор в особі Російської Федерації».
 
За словами Ірини Геращенко, офіційні листи з України надійшли координаторам ОБСЄ у ТКГ, а також представникам гуманітарної підгрупи Мартіну Сайдіку і Тоні Фришу з проханням про сприяння у переговорах iз представниками ОРДЛО.
 
Також відправлено листи до представництва Міжнародного комітету Червоного Хреста в Україні з проханням негайно вимагати доступу до в’язниць окупованого Донбасу, де масово катують людей.
Уточнили інформацію й про долю так званого «міністра доходів i зборів «ДНР» Олександра Тимофєєва (кличка «Ташкент»).
 
Раніше його оголосили загиблим, але пізніше з’ясувалося, що чоловік, який отримав поранення під час вибуху в ресторані «Сепар», не тільки зміг відвідати церемонію прощання з ватажком «ДНР» Олександром Захарченком, а й дав свідчення для поліції в письмовому вигляді. Тимофєєв заявив, що почувається нормально, а вбивство Олександра Захарченка пов’язує з жорстким переділом сфер впливу на Донбасі. 
 
Олександр Тимофєєв звинуватив у загибелі лідера «ДНР» його найближче оточення, заявивши, що в боротьбу за владу включився не лише нинішній ватажок «ДНР» Трапезников, призначений на «посаду» лише через кілька годин після ліквідації Захарченка, а й такі фігури, як Кононов, Пушилін Денис Володимирович та інші бойовики.
 
«Смерть Захарченка — це кінець епохи романтизму на Донбасі та перехід влади з рук бойовиків до рук бізнесменів iз Росії, — вважає політичний оглядач Олександр Сладков. — «ДНР» не розвалиться, але до влади прийдуть люди, здатні нарешті вирішити питання про прямі переговори між Києвом i Донецьком, а можливо, й Луганськом».
 
Відомо, що роботою Олександра Захарченка були незадоволені в Кремлі. Уже до листопада його все одно б усунули з посади. Причиною відставки називали зайву концентрацію прибуткового бізнесу в руках тепер небіжчика та його наближених.
 
Так, Олександр Тимофєєв курирував видобуток коксівного вугілля та антрациту, а також їх транспортування до Росії. І, природно, стягував за це «комісійні», останнім часом його апетити значно зросли. 
 
Журналіст iз Росії Георгій Александров заявив, що його джерела знайшли російський слід у вбивстві Олександра Захарченка. «Донецька «еліта» була готова до такого повороту подій i лише чекала моменту, щоб почати боротьбу за владу та фінансові потоки на територіях ОРДЛО.